KAN KOMME TIL Å SPILLE VM FOR DANMARK: Pierre-Emile Højbjerg spilte sist en landskamp i oktober 2016. Søndag kan han komme til å bli VM-uttatt.
KAN KOMME TIL Å SPILLE VM FOR DANMARK: Pierre-Emile Højbjerg spilte sist en landskamp i oktober 2016. Søndag kan han komme til å bli VM-uttatt. Foto: Glyn Kirk/AFP

Premier League spiller inne i Hareide-varmen etter 1,5 år

– Det er et tilbakelagt problem, sier Åge Hareide om konflikten rundt en av Danmarks mest profilerte spillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Helsingør (TV 2 Sporten):

22 år gamle Pierre-Emile Højbjerg har de siste årene vært en av dansk fotballs mest omtalte fotballspillere.

Etter å ha fått gjennombruddet i storklubben Bayern München, med debut som 17-åring i 2013, Champions League-triumf og to tyske ligatitler, imponerte han så i Bundesliga på utlån for både Augsburg og Schalke 04.

Sommeren 2016 ble han deretter hentet til Premier League av Southampton, for hele 140 millioner kroner, og ble dermed den dyreste danske fotballspiller noensinne.


Samme høst startet danskene på sin første VM-kvalifisering under sin nye sjef Åge Hareide, og Højbjerg var med fra start både i 1-0-seieren mot Armenia, 2-3-tapet for Polen og 0-1-tapet mot Montenegro. I den siste av disse kampene, 11. oktober 2016, ble han imidlertid byttet ut, og svarte ved å vise demonstrativ oppførsel.

Overskriftene i media: «Isfront» og «egenrådig»
Siden har ikke 22-åringen spilt et eneste minutt under Hareide, til tross for rikelig med spilletid i Premier League i begge de to foregående sesongene. Samtidig hevet Danmark seg betraktelig, og kvalifiserte seg for VM forrige høst.

Tidligere i vår ble det så skrevet at det var en isfront mellom midtbanespilleren og hans norske landslagssjef, og danske medier brukte ord som «egenrådig» om unggutten som har vært regnet som ett av landets største talenter helt siden tenårene.

Mange var derfor overrasket da Højbjerg var blant de 35 spillerne som Hareide tok ut i sin bruttotropp til sommerens fotball-VM, og forut for det som virker som et tilnærmet endelig VM-uttak søndag (Danmark skal kutte troppen ned til 24 spillere søndag kveld) sier Hareide at konflikten nå er ikke-eksisterende.

– Han har masse talent, og egenrådig er egentlig feil ord å bruke. Du kan si det at det handler mer om å innrette seg med tanke på hvordan vi vil spille fotball, og å være enig med oss om det. Og det tror jeg at han forstår nå. Det er ikke noe problem nå. Det er et tilbakelagt problem, sier Hareide til TV 2 Sporten.

– Vi må ha en felles tanke hvis vi i det hele tatt skal komme i land med ting
Højbjerg er blant de toneangivende på treningsfeltet til Danmark, i det som er viktige treningsdager for både ham og resten av spillergruppen i Helsingør i disse dager. Hareide bekrefter at Højbjerg har startet med blanke ark igjen og at han har en vel så god sjanse som de resterende i gruppen til å gjøre krav på en plass i den endelige troppen.

– Han er tilbake igjen. Han har spilt godt for et Southampton som heldigvis klarte å berge plassen i Premier League. Og så kan man si det slik at det ofte er slik med unge spillere at de har egne tanker om hvordan ting skal gjøres. Men vi må ha en felles tanke hvis vi i det hele tatt skal komme i land med ting. Da må vi være enige om at «slik gjør vi det sammen».

– Da er det også slik at du får forskjellige oppgaver der du må gjøre noe for laget. Det er viktig både at du forstår det og at du kan utføre det. Det handler egentlig mer om det enn om å være egenrådig. Pierre-Emile er en veldig hyggelig gutt og et stort talent, men dette er viktig å forstå. Det er det aller viktigste, sier Hareide.

Les også: Hareide svarer på Årsts Bendtner-uttalelser: – Synes ikke han skal si det