Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter alt bråket rundt nasjonalsangen har den amerikanske fotballigaen, NFL, innført nye regler før kommende sesong.

Reglene dikterer at spillere som er på banen må stå når nasjonalsangen spiller. Dersom man ikke tenker å stå, må man bli i garderoben.

Brudd på reglene straffes med bøter for klubber.

Det var tidligere quarterback Colin Kaepernick som i 2016 startet med å knele under nasjonalsangen som en protest mot urettferdig behandling av afroamerikanerne og politivold.

Fornøyd Trump

Siden har saken vært en het potet i amerikansk offentlighet, og blant andre president Donald Trump har vært sterkt kritisk.

Nå er han fornøyd med avgjørelsen om å innføre nye regler.

– Jeg syns ikke de skal bli værende i garderoben. Man må stå stolt for nasjonalsangen. Ellers burde man ikke spille, man burde ikke være der. Kanskje burde de ikke være i landet, sier Trump ifølge Bleacher Report.

– NFL-eierne gjorde det riktige.

Fryktkultur

Ifølge mange er det nettopp frykt for Donald Trump som ligger bak regelendringene.

Dersom presidenten hadde vært for kritisk til ligaen som helhet kunne det gått utover ligaens oppslutning – og dermed økonomien.

En kilde i en av klubben har uttalt til Bleacher report at NFL er «forbanna redde» for Trump.

– Dette er frykt for en sviktende bunnlinje. Det er også frykt for at presidenten skal snu sine støttespillere mot organisasjonen, skriver Philadelphia Eagles-spiller Chris Long på Twitter.

– Dette er ikke patriotisme. Ikke bland det sammen. Disse eierne elsker ikke Amerika mer enn spilleren som protesterer og som tar grep for å forbedre det. Det får også deg, supporteren, til å vite hvor ligaen står.

Long akter å fortsette kampen og sier det også handler om retten til å protestere.

Vil fortsette

Ifølge Sports Illustrated har flere spillere vurdert å finne nye måter å protestere på, bare for å irritere NFL.

Klubben New York Jets har signalisert at de vil betale boten selv, og at de ikke vil straffe spillerne som bryter reglene direkte.

– Vi er mer fokusert på å jobbe med spillerne på saker som handler om sosial rettferdighet heller enn å lage regler som hindrer demonstrasjoner, sier Jets-eier Christopher Johnson ifølge USA Today.

Kaepernick, som startet protestene flere andre har støttet opp om, har ikke klart å få en ny klubb etter ikke å ha fått fortsette i San Francisco 49'ers.

Quarterbacken har hevdet at eierne samarbeidet om å holde ham ute av sporten på grunn av protestene.