allerede forbudt i flere land:

– Norge bør forby solarium

Norsk hudlegeforening og en australsk kreftforsker ha forbud mot solarium for å få ned krefttallene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er i verdenstoppen sammen med Australia når det gjelder forekomst av føflekkreft. I 2016 fikk hele 2200 nordmenn føflekkreft.

Australia har allerede innført et forbud mot solarium, og nå mener en australsk kreftforsker at Norge bør gjøre det samme.

– Brasil og Australia har forbudt solsenger og allerede sparer de liv og penger, sier Adele Green, kreftforsker og professor ved QIMR Berghofer Medical Institute i Brisbane, til TV 2.

– Bør forbys

Hun vil ha fokus på farene ved å bli solbrent i solarium.

– Vi må be unge mennesker om å ikke bruke solsenger. Men den letteste måten er å forby solarium slik at de ikke blir fristet til å risikere livet, mener Green.

Det er innført 18-årsgrense for solarium i Norge, men Green mener slike tiltak ikke er nok for å unngå at folk blir solbrent i solarium.

– Det er egentlig ganske ille at vi lar folk hoppe inn i slike solsenger når vi vet at de er kreftfremkallende. Vi ville ikke gjort det med asbest eller andre kreftfremkallende stoffer, sier Green.

I Australia var det en ung kvinne som bidro til forbudet mot solarium. Claire Oliver fikk føflekkreft etter mange solariumsbesøk og døde av sykdommen da hun var 26 år. Gjennom en informasjonskampanje og tv-intervjuer i 2007 fortalte hun om farene ved overdreven soling. Arven etter Oliver har endret politikken og endte til slutt i forbudet.

– Basert på faktafeil

– Disse konklusjonene som er trukket er basert på faktafeil, og uriktig og selektiv lesning av litteraturen, sier Ronny Rath Pedersen, formann i Norsk Solarieforening, til TV 2.

Han mener den australske forskeren ikke forteller hele sannheten om soling i solarium.

– Jeg vil jo sitere professor Moan (kreftforsker Johan Moan, red.anm.), som er en av de fremste fysikerne i verden, som sier det at «et foton er et foton», og de som kan vise til at solarium er noe annet enn utesol, de vil få nobelprisen i fysikk. Solarium har en noe annen strålingsammensetning i mengde. Derfor skal man jo ligge veldig mye kortere i solarium enn man skal gjøre ute. Så i prinsippet er det ingen forskjell på å sole seg i solarium og sole seg ute, sier han.

Pedersen viser blant annet til en fersk rapport utarbeidet av en rekke universiteter over hele verden. Den konkluderer med at det ikke finnes noen risiko forbundet med å bruke solarium, men tvert i mot.

– Absolutt. Solarium brukt riktig er sunt. Det er publisert data fra Radiumhospitalet som viser at ved å sole seg to ganger ti minutter i uken gjennom vinterhalvåret, så vil vi spare 4000 krefttilfeller og 3000 kreftdødsfall i Norge totalt sett. Da har man også lagt inn at man gjerne vil få mer misbrukt, hvis det blir en generell anbefaling om å bruke solarium. Så alt det er tatt høyde for. Så her skyter kreftforeningen seg selv i foten etter vår mening, fortsetter han.

Støtter forbud

Norsk hudlegeforening støtter et forbud mot solarium.

– Det er dokumentert at de som bruker solarier, de har mye større risiko for å få føflekkreft, sier leder i foreningen, Petter Gjersvik, til TV 2.

– Jeg mener at noe som er så skadelig at det er kreftfremkallende ikke bør tillates, legger Gjersvik til.

– Men da mister vi muligheten til D-vitamin, litt ekstra energi og brunfarge på vinteren?

– Å trekke inn vitamin D i denne debatten er et blindspor. Det skal ikke mye soleksponering til for å få nok D-vitamin, og de som måtte trenge det kan få tilskudd på andre måter, sier Gjersvik.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook