SKOLEFLINK: Kristoffer Ajer briljerer både på fotballbanen og på skolebenken.
SKOLEFLINK: Kristoffer Ajer briljerer både på fotballbanen og på skolebenken. Foto: Chris Thomas Johansen

Kristoffer Ajer med 18 seksere på vitnemålet

20-årige Kristoffer Ajer avslutter videregående skole med et imponerende vitnemål. Celtic-spilleren takker skolen og foreldrene for bistand og tilrettelegging.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke bare har Kristoffer Vassbakk Ajer vunnet ”Tre Treble” med Celtic denne våren og fått debuten for A-landslaget.

Onsdag denne uka fullførte han sin videregående utdannelse med muntlig eksamen i historie. Det endte med karakteren 6 – som betyr at Ajer går ut med utrolige 18 seksere totalt på vitnemålet.

– Jeg var veldig heldig med trekningen, og fikk den franske revolusjon sammenlignet med den russiske revolusjonen.

– 18 seksere er veldig bra, men jeg vil heller si at skolen har gjort en veldig god jobb med å veilede meg gjennom alle fagene. Og ikke minst har jeg fått en veldig god miks fra foreldrene mine. Pappa er en realfagnerd, og mamma er vanvittig god i språkfagene, sier 20-åringen til TV 2.

Ajer er ikke helt komfortabel med at det skal lages sak på karakterene hans. Men skolen hans har allerede ringt og tipset lokalmediene. Og landslagsstopperen understreker gang på gang at det ikke må presenteres som noen ”skrytesak”.

Men han er tross alt et stjerneeksempel på at det er mulig å kombinere toppidrett og studier. Selv mener 20-åringen at det ikke ville vært mulig uten hjelpen fra KKG (Kristiansand katedralskole Gimle).

– Det har vært fire lange år for å komme meg gjennom. Hjelpen jeg har fått fra KKG, så jeg har kunnet fullføre fagene jeg trenger for å få generell studiekompetanse, har vært helt eksemplarisk.

– På hvilken måte?

– Først og fremst har vi et program som heter ”Talenter i Agder”. Der tar de hånd om alle som ønsker å satse på fotball, samtidig som de vil ha en god utdanning. Jeg har hatt en helt eksepsjonell koordinator i Frode Fredriksen. Spesielt etter at jeg reiste til Glasgow har han vært viktig. Det har vært vanskelig å gjennomføre alle privatisteksamenene, men jeg er veldig takknemlig for måten han har satt meg i kontakt med andre lærere innenfor de ulike fagene, sier Ajer.

Ajers kan blant annet skilte med toppkarakterer i følgende fag:

 • Engelsk
 • Matematikk
 • Geografi
 • Religion
 • Naturfag
 • Samfunnsfag
 • Norsk muntlig
 • Norsk muntlig eksamen
 • Historie muntlig eksamen
 • Topp aktivitetslære
 • Treningslære
 • Idrett og samfunn

– Du har trolig minst 15 år igjen å spille fotball på toppnivå. Hvorfor har utdannelse vært så viktig for deg?

– Veldig mange sier at man ikke kan prioritere to ting. Selvsagt vil fotballen alltid ha 100 prosent fokus. Men når man kommer hjem fra trening, og har mange timer på ettermiddag, er det mulig å prioritere bort Playstation og de tingene der, og heller fokusere på skole, svarer Ajer.

Når TV 2 møter ham hjemme på Hånes i Kristiansand, er mamma Randi også til stede på terrassen. Hun røper at sønnen alltid har vist et enormt konkurranseinstinkt også på skolen – der målet var å bli først ferdig med oppgavene. En gang ønsket klasseforstanderen at noen andre enn Ajer skulle ”vinne”. Klassen fikk i oppgave å brodere tre bokstaver. Kristoffer Ajer broderte ”LSK”, ifølge moren med god presisjon og utførelse – og var nok en gang først ferdig …

– Jeg ville alltid være først på alt mulig, og det har nok vært en ulempe iblant hvor jeg har jobbet litt for raskt, men generelt har det nok passet bra for meg. Jeg forsto uansett etter hvert at det lønte seg å sitte ut tida på de siste eksamenene. Men tidlig på barneskolen, da leksene kom på mandagen, var de omtrent gjort for flere uker siden, sier Ajer og flirer.

Nå som den generelle studiekompetansen er i boks kommer han ikke til å prioritere mer utdanning før fotballkarrieren er over. Planene om å kombinere medisinstudier med fotball er foreløpig skrinlagt.

– Jeg har mange år igjen på banen, så jeg har en god stund å tenke på hva jeg ønsker å gjøre etter karrieren. Men det er fint å ha alle muligheter åpne, sier Ajer.​