Svenskene herjet – møter sensasjonslaget i Stanley Cup-finalen

Washington Capitals er klare for NHL-finalen etter tre svenske mål i 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning torsdag.

SVENSKEJUBEL: André Burakovsky og John Carlson jubler for Washington Capitals første Stanley Cup-finale siden 1998. Foto: Chris O'meara

Med stillingen 3-3 etter seks spilte kamper skulle det endelig avgjøres da Capitals gjestet Lightning. Capitals-stjernen Alex Ovetsjkin sørget for en drømmestart med sitt tolvte mål i sluttspillet da han satte inn 1-0 etter kun minutt spilt.

Ni minutter ut i midtperioden var den østerrikskfødte svensken André Burakovsky våken og snappet pucken fra Lightning-forsvaret. Alene med burvokter Andrej Vasilevskij var Burakovsky iskald. Svensken la på til 3-0 drøyt sju minutter senere.

– Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky en av de svenske heltene til Aftonbladet.

Landsmann Nicklas Bäckström sørget for scoringsjubel også i den siste perioden. Hans mål var det fjerde i årets NHL-sluttspill.

– De to siste kampene synes jeg vi har jobbet hardere enn dem i alle situasjoner, sier Burakovsky.

– Ikke i mål ennå

Ovetsjkin, som har rekorden med 607 mål i grunnserien i NHL, har til gode å vinne det gjeve Stanley Cup-trofeet. Nå har han sjansen.

– Vi er kjempefornøyde, men vi er ikke i mål ennå. Vi har ventet på dette øyeblikket lenge. Vi forstår hva som trengs for å være i finalen, sier russeren, som har vunnet VM og OL tre ganger.

Capitals har aldri vunnet Stanley Cup. Washington-laget var i finalen i 1998, men tapte mot Detroit Red Wings. Ingen Washington-baserte lag har vunnet et stort trofé i noen av de store amerikanske idrettene siden Redskins vant Super Bowl i 1992.

Braden Holtby skal også ha mye av æren for avansementet: Burvokteren gjorde 29 redninger og holdt nullen for andre kamp på rad.

Golden Knights venter

I årets utgave er det Vegas Golden Knights som må overvinnes. Golden Knights er det tredje laget i NHL-historien som tar seg til Stanley Cup-finalen i debutsesongen. Det har kun skjedd da Toronto Arenas i 1918 og St. Louis Blues i 1968 klarte det.

Golden Knights tok seg til finalen ved å slå Winnipeg Jets 2-1 i den femte kampen i best av sju-serien. Første finalekamp spilles 28. mai – også den finalen avgjøres over sju kamper.