– Lionel var bekymret for høyden sin. Han spilte fotball og ville bli profesjonell

Lionel Messi kunne vært knappe 150 centimeter. TV 2 har møtt legen som diagnostiserte argentineren med veksthormonmangel og sørget for at verdens beste fotballspiller i dag er høyere enn idolet sitt, Diego Maradona.

– Han ville vært en veldig, veldig kort gutt. 10-20 cm lavere enn han er nå.

Ordene kommer fra den argentinske legen Diego Schwarzstein. Han tok imot en ni år gammel Lionel Messi da han og familien kom inn på legekontoret hans i Rosario i 1997.

– Han var en helt vanlig gutt, bare litt sjenert, forteller Schwarzstein til TV 2.

Lionel Messi som liten. Foto: Getty Images
Lionel Messi som liten. Foto: Getty Images

Men en helt vanlig gutt var ikke Messi. Han var nemlig veldig lav for alderen. Schwarzstein diagnostiserte snart argentineren med veksthormonmangel, en diagnose som gjør at du vokser saktere enn normalt og som gjør at du ikke vil nå din ultimate høyde.

– Lionel var bekymret for høyden sin. Han spilte fotball og ville bli profesjonell. Han følte at høyden begynte å bli et problem, sier legen.

Barcelona dekket behandlingen
Schwarzstein satte straks i gang en veksthormonbehandling. Snart satte unge Lionel injeksjoner i magen, hoftene og armene på seg selv en gang daglig, i håp om å bli høyere.

Men dette var en svært dyr behandling. I starten dekket trygden i Argentina kostnadene, men i 2001 opplevde Argentina et stort krakk. Dermed mistet familien Messi støtten fra staten til å dekke Lionels behandling.

Det var da Barcelona kom på banen. De hadde fått øynene opp for den talentfulle tenåringen og tilbød han en kontrakt med klubbens ungdomslag. Samtidig tilbød de å dekke resten av veksthormonbehandlingen hans. Som 13-åring reiste derfor Lionel og familien til Spania.

Diego Schwarzstein. Foto: Daniel Sannum Lauten
Diego Schwarzstein. Foto: Daniel Sannum Lauten

– Vi mistet ikke kontakten da han flyttet dit. Jeg elsker Barcelona og besøkte ham flere ganger, vi hadde kontakt via e-post og han besøkte meg da han var tilbake i Rosario, forteller Schwarzstein.

Høyere enn Maradona
Lave fotballspillere er ikke noe nytt for argentinere. Diego Maradona rager knappe 167 centimeter over bakken. Og for Lionel Messi var det et mål å bli høyere enn idolet sitt.

– Da han startet med behandlingen, sa jeg «du kommer til å bli høyere enn Maradona. Jeg vet ikke om du kommer til å bli en bedre fotballspiller enn han, men du kommer til å bli høyere», forteller Schwarzstein.

Og det ble han. I dag rager Lionel Messi 169 centimeter, to centimeter høyere enn Maradona.

– Jeg møtte Lionel for noen år siden og sa «hva var det jeg sa, du kom til å bli høyere enn Maradona. Spørsmålet er: Er du bedre enn han også?». Det svarte han ikke på, ler Schwarzstein.

– Kunne han blitt en like god fotballspiller uten hormonbehandlingen?

– Jeg vet ikke, kanskje ikke. Samtidig er han den mest talentfulle guttungen jeg noen sinne har sett, så hvem vet?