Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyste kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og streikegeneral Rickard Aune på en pressekonferanse på Marienlyst onsdag kveld.

– Vi har fått gjennomslag for våre tre viktigste krav, og jeg vil takke NRK for at de kom oss i møte på dette, sier Aune.

Klokken 13 på tirsdag i forrige uke gikk 1700 journalister i statskanalen ut i streik. De hevdet at de ikke fått medhold for sine hovedkrav i årets lønnsoppgjør: Kompetanseheving, høyere lønn og likebehandling mellom tilkallingsvikarer og fast ansatte.

– Vi har fått forsikringer om at vi får gjennomslag for en kompetanseheving. Vi har fått beskjed om at tilkallingsvikarene skal likebehandles med andre ansatte når man fastsetter lønn, sa Aune foran pressen før han fortsatte:

– Vi har også fått et generelt tillegg på 18.100 kroner som vi er sikre på at vi vil medføre at vi tar igjen noe av lønnsgapet.

Tilbake ved midnatt

Det utløste stor jubel hos de mange streikende NRK-ansatte som var til stede i TV-resepsjonen på Marienlyst under pressekonferansen.

Det var en lettet kringkastingssjef som møtte pressen etter at avtalen ble presentert.

– Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. For ledelsen har det vært viktig å komme til en økonomisk løsning innenfor rammen av de andre oppgjørene, sier Thor Gjermund Eriksen.

NRKs plattformer har vært lammet som følge av konflikten. 17. mai-sendingen, bryllupssendingen fra Windsor og den generelle nyhetsdekningen har båret preg av streiken.

– Jeg er aller mest glad for at vi i løpet av noen timer skal komme opp og stå for å levere det tilbudet som det norske publikumet er vant til å få fra NRK.

Rent praktisk er partene enige om at streiken avsluttes ved midnatt onsdag. De opplyser at det vil ta noe tid før NRK er tilbake i helt normal drift.

– Frykter ingenting

Thor Gjermund Eriksen fikk spørsmål om streiken kunne vært unngått.

– Vel. Vi unngikk den ikke, og da ble det konflikt, og det var en lovlig konflikt i et hovedoppgjør. Vi har brukt dagene på å finne en løsning for å ivareta partenes hensyn, svarte han.

Eriksen sier at han misliker å skuffe publikum som forventer et helt annet tilbud enn hva NRK har evnet å gi dem de siste dagene.

– Hvor mange av seerne og lytterne frykter dere at blir borte etter denne streiken?

– Jeg frykter ingenting, men vi skal kjempe for å få lytterne og seerne tilbake. Fordelen med å ha lagt bak seg en pinsehelg med fint vær, er at færre ser på TV og hører på radio enn ellers. Det kan vi være glade for, selv om vi har gått glipp av noen begivenheter, sier Eriksen.