Blogger anne brith davidsen:

– Hvorfor skal en kaffekopp på første date trekkes til noe så stort som likestilling?

Når man er på stevnemøte kommer som regel spørsmålet opp om hvem som skal betale regningen. Mange vil si at normen peker i retning at det er mannen som er ansvarlig for å betale. Men har dette noe med likestilling å gjøre?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«På torsdag var jeg på restaurant med mannen min. Jeg hadde invitert han med ut på middag, så da regningen kom var jeg klar for å betale.

Men både regningen og kortterminalen ble automatisk plassert på hans side av bordet. Så jeg sa: – Jeg skal betale.

Den kvinnelige servitøren så på meg, smilte og sa: – Oi, er det damen som betaler?»

Slik starter kronikken til Snakk-programleder Linn Wiik. Hun mener at detter er en av flere elementer i likestillingsdebatten som må problematiseres.

– Jeg ble ikke sånn kjempeoverrasket for det skjer jo relativt ofte når jeg er ute og spiser med mannen min at man automatisk plasserer kortautomaten på hans side av bordet. Men jeg ble litt irritert av at det er en slags automatikk i at «selvsagt er det mannen som skal betale», forteller Wiik under et intervju i God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i videovinduet!

Store forskjeller mellom menn og kvinner

Hun forteller at jo mer hun begynte å tenke på det, jo mer irritert ble hun på seg selv.

– Det er jo kanskje en grunn til det da: At det er fordi jeg ikke insisterer ofte nok på å ta regningen. Og det førte til at jeg begynte å tenke på hvilke andre områder vi kvinner kanskje ikke er flinke nok til å legge ned like stor innsats som menn, sier Wiik.

Hun trekker blant annet frem forskjellen mellom menn og kvinner når det kommer til sykefravær.

– Kvinner har 66 prosent høyere sykefravær enn menn, og det er ikke noe som forskerne har greid å finne et godt svar på.

– Handler ikke om likestilling

For Wiik handler altså ikke dette bare om hvem som skal ta regningen på et restaurantbesøk. For blogger Anne Birth Davidsen gjør det det.

– Hvorfor skal noe så enkelt som en kaffekopp på første date trekkes til noe så stort som likestilling? spør hun i intervjuet.

For nesten ett år siden skrev Davidsen et blogginnlegg om at dersom en mann ikke betalte på den første daten, ville det ikke bli noen date nummer to.

– Jeg synes det er litt «turn on» med en mann som drar ut stolen, åpner døra, spør hva jeg vil drikke og som tar frem kortet, sier hun under God morgen Norge-intervjuet.

– Jeg tenker at det handler om noe litt mer enn bare en kaffekopp, svarer Wiik.

– Men hva om det ikke handler om mer enn det for noen mennesker? Vi er jo alle sammen forskjellige? spør Davidsen

– Det er da jeg tenker det er viktig å tenke at man kan ikke bare velge noen deler av likestillingen, påpeker Wiik.

– Men det er du som forteller at dette er en del av likestillingen. Jeg føler ikke at det er det.

– Jeg synes jo det da. Om du vil være likestilt, ha lik lønn og alt dette så må man også ta halvparten av regningen. Det er en metafor for meg.

– Men vi er ikke alle like, og noen ganger har kanskje lyst til å bli oppvartet, være en prinsesse og bli kurtisert, sier Davidsen.

– Og det tenker jeg er helt greit, og jeg tenker at vi kvinner burde bli flinkere til å kurtisere menn. For meg blir det en del av et større bilde fordi med deltid, sykefravær og alt sånt har det noe å si på sikt – ikke bare for kvinner, men for hele samfunnet fordi kvinner vil bli mindre attraktive å ansette dersom det fortsetter sånn, forteller Wiik.