Mona Larsen sliter med ekstrem tannlegeskrekk.
Mona Larsen sliter med ekstrem tannlegeskrekk. Foto: Marte Pettersen

Mona (51) unngikk tannlegen i 16 år

Helsekontrollen (TV 2): Mellom 5 og 10 prosent av voksne i Norge er engstelig for å gå til tannlegen

51-år gamle Mona Larsen er en av dem.

Vi møter Larsen på et tannlegekontor i Oslo sentrum. Hun skal ikke inn til behandling, men kroppen reagerer likevel.

I det vi setter oss ned på venterommet for å starte intervjuet begynner angstanfallet.

– Det er bare fordi vi gjør noe annet enn det jeg pleier, sier Larsen.

Se Monas tur til tannlegen i torsdagens Helsekontrollen klokka 20.00.

– Kaster nesten opp

Larsen hoster og brekker seg, samtidig som hun prøver å forsikre oss om at dette er helt normalt for henne.

– Når jeg er hos tannlegen må vi ta pauser fordi jeg brekker meg og hoster til jeg nesten kaster opp, forklarer hun.

Larsen forteller at hun har hatt flere dårlige tannlegeopplevelser som barn. I tillegg ble hun, som barn, også utsatt for seksuelle overgrep.

Hun tror dette er grunnen til at hun har utviklet tannbehandlingsangst.

– Ting knyttet til kroppen er generelt vanskelig, sier Larsen.

– Tannbehandling til 100.000 kroner

Det tok 16 år før Larsen klarte å gå til tannlegen. På disse 16 årene fikk tennene omfattende skader, noe 51-åringen nå prøver å rette opp i. Men, behandlingsløpet har ikke vært enkelt.

Mona Larsen går nå til behandling å rette opp i de omfattende skadene hun har pådratt seg som følge av tannlegeskrekken. Foto: Marte Pettersen.
Mona Larsen går nå til behandling å rette opp i de omfattende skadene hun har pådratt seg som følge av tannlegeskrekken. Foto: Marte Pettersen.

– Da jeg gikk inn i behandlingsrommet for første gang rygget jeg ut som om jeg hadde fått meg en på trynet. Og jeg ble overrasket over det selv, jeg ble liksom bare kastet ut av rommet, forteller Larsen, som sier behandlingen har en kostnad på totalt 100.000 kroner.

– Det trenger ikke være behandlingen som utløser angsten

Tannlege Jovana Rosic jobber på Smil Tannlegesenter i Oslo.

Hun møter ofte pasienter med tannbehandlingsangst.

Jovana Rosic behandler ofte pasienter med tannbehandlingsangst. Foto: Marte Pettersen
Jovana Rosic behandler ofte pasienter med tannbehandlingsangst. Foto: Marte Pettersen

– Det begynner med at man får litt vondt, også utsetter man det fordi man er redd for hva smerten kan være, sier Rosic til Helsekontrollen.

Hun forklarer at det er mye pasienter med tannbehandlingsangst kvier seg for, og at det ikke trenger å være selve behandlingen.

– Hva kan smerten være? Kommer tannlegen til å legge skyldfølelse på meg? Kommer dette til å koste mye? Det er flere ting disse pasientene kvier seg for og som kan være en del av angsten.

På tannlegesenteret hvor Rosic jobber har de hatt et tett samarbeid med psykolog som skal hjelpe pasienter med tannbehandlingsangst.

– Tannlegeskrekk er så individuelt, og det er det som gjør det så vanskelig. Man må først og fremst bli kjent med pasienten for å finne ut hva frykten bunner ut i, sier Rosic.

– Psykolog ble redningen

Monas behandling blir dekket gjennom HELFO. Og med god hjelp fra psykolog klarer hun å gå til tannbehandling for å rette på skadene

–Jeg ville aldri kommet i gang med dette hadde det ikke vært for at psykologen min satte meg i gang med det, sier Larsen.

– Snakk med tannlegen om problemet

Tannlegeforeningen understreker at det er forskjell på tannbehandlingsangst og odontofobi. Bare en liten del av dem med tannbehandlingsangst har odontofobi. Mona Larsens tilfelle går under tannbehandlingsangst.

– Mange er engstelige for tannbehandling uten at de har en odontofobidiagnose, sier Camilla Hansen Steinum i Tannlegeforeningen.

Hun forklarer at en fobi er en irrasjonell, intens og vedvarende frykt for visse situasjoner, aktiviteter, gjenstander, dyr eller mennesker. Og den opprinnelige frykten kan ofte være fortrengt eller glemt.

– Det viktige er at det går an å hjelpe disse pasientene, og at de aller fleste kan lære seg å motta tannbehandling uten frykt, eller i hvert fall med redusert frykt, sier Steinum.

Steinum forteller at norske tannleger har god opplæring i å jobbe med pasienter med tannbehandlingsangst.

Hennes beste råd er å snakke med tannlegen om problemet, og at man må finne seg en tannlege som man stoler på.