SOMMER: Sol, skyer og bading på Sørenga i Oslo.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SOMMER: Sol, skyer og bading på Sørenga i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Her kan det bli 30 grader i helga

Finn fram solkremen og shortsen. Sør-Norge får en fantastisk helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Godværet i Sør-Norge ser ikke ut til å ta slutt. Inn mot helgen blir det enda varmere.

– Kan vi håpe på 30 grader?

– Ja, det skulle være muligheter for det, svarer meteorolog Lillian Bergheim i Storm Geo.

– Det er varmt og fint allerede i dag med opp mot 25 grader, men det kommer inn enda varmere luftmasser fra sør når vi nærmer oss helgen, sier Bergheim.

Sol fra skyfri himmel

Også folk på Vestlandet kan se fram til en deilig helg. Onsdag er det opp mot 20 grader, og temperaturen vil stige enda noen grader inn mot helgen.

– Det blir stort sett sol fra skyfri himmel i hele Sør-Norge i helgen, sier meteorologen, men advarer samtidig om et annet typisk godværsfenomen:

– Det kan poppe opp noen skyer om ettermiddagen, og det kan gi lokale ettermiddagsbyger.

Også i Midt-Norge er værutsiktene gode. Trøndelag får lange perioder med sol og opp mot 18-20 grader på fredag. Lørdag blir det kjøligere, men søndag kommer varmen tilbake.

...men i nord blir det kaldere

Værutsiktene for Troms og Finnmark er ikke like lovende. Her domineres været av et lavtrykk i Barentshavet. Det gir kuling langs kysten i Troms og Finnmark fredag og lørdag og perioder med regn gjennom helgen.

Temperaturene faller fra 15-16 grader på fredag til mellom 5 og 8 grader lørdag og søndag.

Nordland faller midt mellom de to værsystemene og får mer variert vær. På Helgeland blir det varmt og fint på fredag. Lenger nord blir det mer ustabilt, med noe fint vær og noen byger.

Skogbrannfare

Det fine været fører også til skogbrannfare. Ifølge Meteorologisk Institutt er det meget stor skogbrannfare i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene. Også i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er det stedvis meget stor skogbrannfare mange steder.

Brannsjefen i Rogaland har lagt ned totalforbud mot bruk av ild utendørs. Det samme forbudet gjelder i Agder-fylkene og i Oslo.

Det er ikke vanlig med temperaturer opp mot 30 grader i mai, men det er ikke unikt. Blant annet ble det målt 30,7 grader i Oppland i 2017, opplyser Lillian Bergheim.