Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologisk institutt melder om «meget stor fare» for skogbrann i over 50 kommuner.

Det er det høyeste nivået for skogbrannfare som finnes på skalaen.

– Pass særlig på dersom det er varslet stor eller meget stor skogbrannfare.

Faren for skogbrann er spesielt stor på Østlandet og i Trøndelag. Det er også varslet om stor fare enkelte steder på Vestlandet.

Totalt bålforbud

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot opptenning av bål i eller nær skog- og utmark over hele landet.

På grunn av det fine og varme været den siste tiden, er dette forbudet flere steder utvidet til å ikke bare gjelder tenning av bål i skog og mark. På Sørlandet tar brannvesenet grep.

Grimstad brann- og feiervesen, Østre Agder brannvesen, Flekkefjord brannvesen, Setesdal brannvesen, Brannvesen Sør og Sirdal brannvesen, innfører totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs.

Det samme gjør brannvesenet i Kristiansandsregionen.

– Dette betyr at det ikke er lov til å grille eller tenne bål verken i skog, mark eller på stranden. Du kan heller ikke bruke bålplassene i naturen i denne perioden. Bråtebrenning er ikke lov når det er totalt bålforbud. Grilling i egen hage er tillatt, så lenge du passer godt på, skriver Østre Agder Brannvesen på sin Facebook-side.

Forbudet gjelder altså for alle kommunene i Agder, og gjelder helt til et opphør av forbudet blir annonsert.

– Folk bør tenke seg om

I Oslo har brannsjefen besluttet at det fra og med 22. mai er innført totalforbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og mark.

– Brannvesenet i Oslo har fulgt med på det gode været og skogbrannfaren gjennom helgen. I dag har brannsjefen besluttet at det er forbudt å gjøre opp ild i nærheten av skog og mark i hele Oslo, og i kommunene rundt Oslo. Nå skal man tenke seg skikkelig godt om før man tenner en fyrstikk eller lighter ute i naturen, sier informasjonssjef ved Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, til TV 2.

TV 2 møtte Hovtun på brannvesenets brannbåt «Redningen» under tirsdagens God Morgen Norge. Se klippet fra båten i videovinduet over!

Det vil være tørt, og faren for brann er stor så lenge det ikke kommer nedbør av en viss mengde. Det er imidlertid ikke varslet noe nedbør de nærmeste dagene.

– Veldig tørt i skog og mark i vårt område. Vær forsiktig med ild, skriver Vestviken 110-sentral i drammensområdet på Twitter tirsdag