shorts eller ikke på jobb?

Her er ekspertens tre enkle regler

Det skapte reaksjoner i hele Skandinavia da danske Jyllands-Posten nylig innførte forbud mot shorts for sine ansatte. Men mote- og jobbekspertene mener at nordmenn har noe å lære når det kommer til korrekt kleskode på jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tre uker siden sendte sjefredaktøren i Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, ut et brev til sine ansatte med et forbud mot shorts i arbeidstiden. Siden har debatten rast.

Men ekspertene mener at vi nordmenn gjerne kan få et tips eller to når det gjelder arbeidsantrekk.

Analfabeter

– Vi nordmenn er enda verre enn danskene når det gjelder kleskoder. Vi er nærmest analfabeter, sier moteekspert Marianne Jemtegård.

Hun forteller at nordmenn ikke bare blir forvirret rundt kleskoder på jobb, men at vi også blir forvirret når festinvitasjonen ber om et spesifikt antrekk.

– Hvis invitasjonen sier mørk dress eller galla, så aner vi ikke hva vi skal gjøre, forteller hun.

Enkle regler

Helene Tronstad Moe er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania, og Aftenpostens jobbekspert. Hun skjønner ikke at det skal være så vanskelig.

– Det er tross alt en arbeidsplass, sier hun og påpeker at det er tre enkle regler man kan følge.

1. Det handler om respekt. Man representerer en arbeidsplass.

2. Følg kleskutymet i din bransje. Det er forskjell på eiendomsmeglere og barnehagemedarbeidere.

3. Man skal holde en viss nøytralitet.

– Du har noen millisekunder på å gjøre et godt førsteinntrykk. Hvis du sitter i en sliten festivalskjorte fordi det er varmt ute så gjør det noe med helhetsinntrykket, sier Marianne Jemtegård.

Hvilken jobb man har avgjør

Tronstad Moe forklarer at det ikke handler om at man skal gå stivpyntet, men om å finne et nivå som ikke støter noen og som samtidig understreker at man er på jobb.

– Du viser at du forstår hvilken jobb du er satt til å gjøre.

Begge spesifiserer at antrekket du ifører deg skal reflektere hvilken jobb man har, og hvilken rolle man har i firmaet. Jobber man i barnehage så dukker man ikke opp i paljetter og blazer.

Nordmenn liker det komfortabelt

– Det vi gjør feil er at vi ikke klarer å skille mellom jobb og hverdag. Hvis vi kunne brukt joggebuksa eller kosebuksa vår på jobb så ville vi gjort det, sier Jemtegård.

Hun mener at det bunner i at vi har en flat arbeidsstruktur: Holdningen er at alle skal være like og like mye verdt, som også gir friheten til å gå kledd akkurat slik man ønsker.

– Vi liker å ha det veldig komfortabelt, og det resulterer i at er det varmt så blir man gjerne sittende i singlet og shorts.

Ikke aktuelt i Norge

På spørsmål om et sånt brev kan bli sendt ut til norske arbeidstakere er Tronstad Moe ganske sikker i sin sak:

– Jeg tror ikke noe sånt vil skjer i Norge. Det verste som kan skje er at noe sånt blir tatt opp i et allmøte, sier hun.

Enn så lenge kan vi kanskje konkludere med at du gjerne kan gå med shorts og skjørt på jobb – men at det kan hende sjefen vil rynke litt på nesa.