Helle (15) overrasket «alle» med konfirmasjonsantrekket

Da 15 år gamle Helle Brenne Høydal stod konfirmant var det mange som bet seg merke i hennes uvanlige konfirmasjonsantrekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Steinar Høydal la ut et bilde på Facebook av datteren sin, skilte det seg ut i mengden av de klassiske konfirmasjonsbildene. I anledning den store dagen hadde Helle kledd seg i dress, Mikke Mus-skjorte, knall oransje sko, et regnbuefarget slips og regnbuebutton.

– Jeg følte meg komfortabel i det, og det var for å vise hvem jeg, forteller femtenåringen i et åpenhjertig intervju på God morgen Norge.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i saken!

Spent på bygdas reaksjon

I januar fortalte Helle at hun var homofil til foreldrene og søsteren, men det var først i konfirmasjonen at hun stod fram for resten av slekta. Noen dager senere fortalte hun det til vennene og resten av klassen gjennom læreren sin.

– Det har vært veldig positiv og bra. Det er deilig å ha fått sagt det og jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, forteller hun om avsløringen.

Familien har støttet Helle gjennom hele prosessen. Selv om pappa Steinar har visst om legningen hennes i lengre tid, forteller han at han var litt nervøs før datteren skulle komme ut av skapet.

KOM UT: Femten år gamle Helle Brenne Høydal valgte konfirmasjonsdagen til å fortelle slekta si at hun var homofil. Foto: Privat
KOM UT: Femten år gamle Helle Brenne Høydal valgte konfirmasjonsdagen til å fortelle slekta si at hun var homofil. Foto: Privat

– Det er klart jeg var spent, man er alltid spent på om bygdesamfunnet er klar for å ta imot en homofil ungdom, men tidene har forandret seg. Ungdommene i dag er mer tolerante, og er man litt annerledes så er det ikke så farlig.

– Jeg føler de lærer mye av dette på skolen som vi ikke gjorde. Kanskje «homo» var et skjellsord i min ungdomstid, men det er ikke det på samme måte i dag, sier han før de to ser på hverandre og smiler.

Homofile flyttet fra bygda

Familien Brenne Høydal bor på Sunnmøre, i den lille bygda Volda. Det er ikke lenge siden unge homofile følte de måtte flyttet fra bygda for å komme ut av skapet.

– Det var ikke så mange som stod frem på den tida. Det er flere av mine kompiser som måtte reise fra bygda for å være homofil, få seg kjæreste og få en følelse av hvordan det var å ha den legningen, forteller pappa Steinar.

Fortsatt er det stemmer i lokaldebatten med homofobiske meninger, men da landets første Bygdepride ble arrangert i mai i Ørsta og Volda ble det klart at disse stemmene er i mindretall.

«Skam» hjalp 53-åring med å komme ut

En av initiativtakerne til Bygdepride har mye til felles med konfirmanten. Til tross for at han er nesten førti år eldre enn konfirmanten er det ikke lenge siden Rune Sæbønes også delte legningen sin med den samme bygda. I desember 2016 postet han et innlegg på Facebook der han kom ut av skapet, 53 år gammel.

– På skolen sa en ikke noe som helst om dette her. Jeg visste at jeg var homofil som tenåring, og jeg trodde at jeg var helt alene i verden.

BYGDEPRIDE: Rune Sæbønes var 53 år gammel da han kom ut som homofil. Han var en av initiativtakerne til Bygdepride som ble arrangert i Ørsta og Volda nå i mai. Foto: Privat
BYGDEPRIDE: Rune Sæbønes var 53 år gammel da han kom ut som homofil. Han var en av initiativtakerne til Bygdepride som ble arrangert i Ørsta og Volda nå i mai. Foto: Privat

Til slutt var det tv-serien «Skam» som inspirerte Sæbønes til å stå frem.

– Det var ikke min målgruppe, men jeg så på det likevel.

Frykten for andres reaksjoner gjorde at Sæbønes ventet lenge med å komme ut. Når han hører historien om Helle er han klar på at folks holdninger har endret seg fra da han selv var ung.

– Jeg synes det er helt nydelig og dette var en av grunnene til at vi ville arrangere Bygdepride – fordi det jeg opplevde da jeg stod frem var at hele bygda omfavnet meg, så vi ville vise at bygda er annerledes enn kanskje inntrykket er.

Vil hjelpe andre med å komme ut

Rundt 3000 mennesker deltok på Bygdepride, som var samme helga som Helle konfirmerte seg. Selv gikk hun fremst i paraden.

– Det var veldig positivt. Så bra at så mange kom og støttet oss. Det kan gjøre det lettere for folk å komme ut.

Selv om det ikke er lenge siden den modige 15-åringen stod frem for bygda har hun allerede stått frem for hele Norge på landsdekkende tv gjennom frokostprogrammet. Motivasjonen hennes for å stille opp er klinkende klar.

– Jeg vil hjelpe andre med å komme ut.

Og hun avslutter intervjuet med en oppfordring til alle.

– Vær deg selv!