nrk-profil i streik:

Fikk ikke kjøpt bolig før hun var over 40 år

NRKs profilerte utenriksjournalist Sidsel Wold (59) har en grunnlønn på 530.000 kroner etter 25 år i statskanalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag klokken 13.00 er det en uke siden NRK-journalistene, som er organisert i Norsk Journalistlag, gikk ut i streik.

NRK-ledelsen er ordknappe om hvorvidt partene nærmer seg en løsning.

– I den situasjonen vi er i nå, så kommenterer vi ikke om det er kontakt mellom partene før det eventuelt er noe substansielt å gå ut med offentlig, sier juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus.

– Betyr det at dere har uformell kontakt?

– Det kommenterer vi ikke slik situasjonen er nå.

– Hvordan ser du på muligheten for at partene møtes i morgen eller i løpet av uka?

– Jeg har ingen kommentar til det heller. I den situasjonen vi er i, vil en eventuell kontakt være utenfor offentligheten før vi har noe å melde om, sier Nyhus.

Var over 40 da hun kjøpte bolig

NRK-journalistene krever blant annet høyere lønn, kompetanseløft og mer penger til tilkallingsvikarene. Mandag kveld er flere streikende samlet utenfor Stortinget. De kjører en bobil med påskriften «Journalist i streik».

– Vi deler ut kjærlighet på pinne til publikum. Det er ikke de vi vil straffe, sier Frode Søreide, kjent fra programmet «Solgt».

De forteller at streikeviljen fortsatt er stor.

– Vi synes det er viktig å jobbe for vikarene. Jeg var selv vikar i mine ti første år i NRK. Da hadde jeg gjerne kontrakter som varte i tre måneder av gangen, noe som medførte at jeg ikke fikk tatt opp lån og kjøpt bolig før jeg var over 40 år, sier mangeårig utenriksjournalist i Dagsrevyen, Sidsel Wold.

Hun forteller at hun har 530.000 kroner i grunnlønn etter 25 år i kanalen.

Streikende NRK-ansatte utenfor Stortinget der de mandag kveld delte ut kjærlighet på pinne og løpesedler.. (Foto: Camilla Island / TV 2)
Streikende NRK-ansatte utenfor Stortinget der de mandag kveld delte ut kjærlighet på pinne og løpesedler.. (Foto: Camilla Island / TV 2)

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, sier på generelt grunnlag at NRK er opptatt av å ha ryddige kontrakter med vikarene som ivaretar deres rettigheter i tråd med arbeidsmiljølovens regler.

– Generelt mener vi at våre vilkår for vikarer er rimelige, sier han.

Til bryllup for egen regning

En annen streikende NRK-journalist som står utenfor Stortinget og deler ut kjærlighet på pinne er Espen Aas. Han har den siste tiden jobbet som anker i Dagsrevyen, men mange husker han kanskje fra tiden som London-korrespondent.

Han var blant de som skulle dekket bryllupet til Meghan Markle og prins Harry i helgen. Aas forteller at skuffelsen var stor da det ikke ble noe av jobbreisen.

– Jeg hadde forberedt og gledet meg til å intervjue kongeglade, gale briter. Jeg valgte å reise ned for egne penger, men jeg fikk ikke intervjuet noen, forteller Aas.

Allerede er nyhetsdekningen til NRK sterkt redusert, og den tradisjonsrike 17-mai-sendingen bar tydelig preg av streiken.

Kan ikke utelukke VM-trøbbel

14. juni begynner VM i fotball i Russland som sendes av både TV 2 og NRK. Der er uvisst om partene i NRK-streiken vil komme til en løsning før den tid.

– Det er altfor tidlig å si om streiken kan ramme VM-dekningen. Vi håper å ha funnet en løsning før den tid, sier juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus.

– Hva tenker NRKs ledelse at streiken gjør med kanalens omdømme?

– Det er en svært kjedelig situasjon. Her er det tre parter: Publikum som ikke får tilbudet vil gi gi dem, i tillegg synes vi det er kjedelig for NRKs omdømme, og til sist er det de streikende som sikkert også synes at situasjonen er vanskelig.

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Hvor fastlåst oppleves situasjonen?

– Når vi ikke lyktes med å komme til enighet med Riksmeklerens hjelp, så er det en vanskelig situasjon. Men vi må holde fast på håpet og troen på at dette skal løse seg. Det er ingen streiker som varer ut i det uendelige, sier Nyhus.

– Hvem gir seg først?

– Jeg tror ikke dette dreier seg om å gi seg. Jeg tror at det dreier seg om at man må gå gjennom krav og forventninger på begge sider, og så må vi finne en løsning der begge gir og tar, sier han.