Sønderknust overlevende etter grenfell-brannen:

– Du vet ikke hva du er laget av før du er knust

Logan Gomes var det yngste offeret i Grenfell tower-brannen. I dag vitnet faren gråtkvalt da en ny granskinsrunde startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjerteskjærende vitnemål fra pårørende og overlevende etter katastrofebrannen i Grenfell Towers starter mandag.

Lederen for granskningen, den pensjonerte dommeren Martin Moore-Bick, innledet den to uker lange høringsrunden med 72 sekunders stillhet. Ett sekund for hver av de 72 døde.

Barnet døde i mors mage

En av de som innledet høringen mandag, var Marcio Gomes. Han bodde i blokken sammen med sine to barn og sin gravide kone.

Andreia Gomes ventet sitt tredje barn i August 2017. Paret visste det ville bli en gutt, og hadde allerede kalt ham Logan.

Da den eksplosive brannen brøt ut, klarte familien på fire å famle seg ned gjennom etasjene i svart røyk. Andreia kollapset og falt i koma, og samme dag fødte hun et dødfødt barn. To måneder før termin.

Logan regnes som det yngste offeret i brannen, og det var en gråtkvalt pappa som vitnet mandag.

– Han skulle blitt født 21 august, men istedet ble han født 14. juni, sier Marcio, og knekker sammen.

– Du vet aldri hva du er laget av før du er knust. Jeg kan fortelle det, at kona mi er laget av det sterkeste materiale jeg vet om, sier han.

600 fikk krisehjelp

Mange av ofrene var innvandrere og personer med lav inntekt. I tillegg kommer alle de pårørende. Mange av de døde hadde store familier.

Om lag 600 personer har fått kriseterapi etter brannen.

Høringen skal blant annet ta for seg hvilket ansvar myndighetene i bydelen Kensington og Chelsea har for at så mange mennesker omkom. Man håper at granskningen skal kunne bidra til en form for trøst til etterlatte og overlevende.

Startet i fryser

– Dette gir en stor mulighet for at ting kan endres i nær framtid. Hvis vi redder liv fra nå av, er det i hvert fall noe, sier Miguel Alves, en av beboerne som kom seg unna brannen.

Brannen startet i en fryser og spredte seg raskt gjennom den 24 etasjer høye boligblokken Grenfell Tower i North Kensington natt til 14. juni.

Ifølge BBC tok det 30 minutter før en høy brannstige var på plass ved bygningen. Mange av beboerne ropte desperat om hjelp fra vinduene, og flere kastet seg ut i et forsøk på å berge livet.

Det er ingen mistanke om at brannen var påsatt, men i 2016 fikk bygningen ny fasade og nytt oppvarmingssystem i forbindelse med en renovering. Den nye fasaden besto av aluminiumplater med plast mellom, og dette kan ifølge eksperter ha ført til den raske spredningen.

(©NTB/TV 2)