Sverige tok VM-gull i ishockey etter straffedrama

Sverige slo Sveits på straffeslag i VM-finalen i ishockey. Filip Forsberg satte den avgjørende straffen for «Tre Kronor».

JUBEL: Sverige jublet for nok et hockeygull. Foto: Grigory Dukor

Oliver Ekman-Larsson og Forsberg scoret for Sverige i straffeslagskonkurransen. Sveits klarte kun å score én gang. Dermed kunne svenskene juble for gull.

Det sto 2-2 etter tre perioder. Sverige presset voldsomt på for seieren mot slutten av 3. periode og i forlengelsen, men Sveits holdt unna med nød og neppe. Sveitserne fikk selv en stor sjanse i forlengelsen ved Kevin Fiala, men unggutten mislyktes fra god posisjon.

Dermed gikk finalen til straffer. Der trakk altså Sverige det lengste strået.

– Fantastisk, utrolig deilig at vi vant. Vi stod på og skapte sjanse på sjanse. Men så ble vi litt nervøse i avslutningene og kampen gikk til sudden og straffer. Det var veldig nervepirrende, så det er klart det var mye følelser i etterkant, sa Sveriges Anders Nilsson til svensk TV3 etter gullet.

Sverige har nå vunnet VM elleve ganger. Svenskene forsvarte gullet fra 2017.

– Det er synd på sveitserne, men Sverige vinner fortjent, sa ishockeyekspert Espen «Shampo» Knutsen i Viasats studio.

– Mer å gi
Sveits rystet «Tre Kronor» med 1-0 etter drøyt 16 minutter i 1. periode. Nino Niederreiter satte pucken i nettet. Men Sverige slo tilbake nesten umiddelbart, da Gustav Nyquist utlignet til 1-1.

I midtperioden kom sveitserne foran igjen. Timo Meier satte pucken i nettet til 2-1 etter 23.13, men Mika Zibanejad ordnet 2-2 for svenskene drøyt ti minutter etter.

– Deilig å utligne, men vi har enda mer å gi, sa Zibanejad i pausen etter 2. periode.

Mattias Ekholm fikk en kjempesjanse til å avgjøre like før slutt i 3. periode, men den svenske backen klarte ikke å lure sveitsernes keeper.

Sverige gjorde uansett jobben på straffer.

USA knep bronsen
USA ble knust 0-6 av Sverige i semifinalen, men amerikanerne reiste seg i bronsefinalen tidligere søndag. Da ble Canada slått 4-1.

Chris Kreider sendte USA i føringen etter halvspilt 1. periode, men Marc-Edouard Vlasic ga Canada 1-1 og nytt håp drøyt seks minutter ut i midtperioden.

I 3. periode var det imidlertid slutt for Vlasic og co. Nick Bonino, Anders Lee og Kreider sørget for tremålsseier til USA. Dermed kunne bronsefeiringen begynne.