Eirik (37) var på rommet da Paul (25) døde – har opplevd det samme før

Politiet mener at Eirik Vad (t.v) tok livet av Paul Simmons med en heroinoverdose. Vad nekter straffskyld.
Politiet mener at Eirik Vad (t.v) tok livet av Paul Simmons med en heroinoverdose. Vad nekter straffskyld. Foto: TV 2 / Privat
Drapstiltalte Eirik Vad (37) var på hotellrommet da Paul Simmons (25) fikk hjertestans etter en overdose som politiet mener at han ble forledet til å innta. Vad opplevde noe lignende i 2006.

Lørdag 7. februar i 2015 fikk Paul Kristian Simmons (25) i seg en overdose på rom 621 på et hotellrom i Oslo.

Han fikk hjertestans og ble sendt til sykehus, men ble erklært død to dager senere.

Med ham på hotellrommet denne dagen var en annen mann, en bergenser som heter Eirik Vad (37).

Bergenseren er sammen med en sørlendingen Marius Groth (35) tiltalt for å ha forledet Simmons til å ta heroin. Hensikten var ifølge politiet å lure ham penger.

Påtalemyndigheten mener at de to skal dømmes for drap.

De nekter for drap, men innrømmer at hensikten med bekjentskapet til Simmons var å lure ham for penger.

Det var på rom 621 på et hotell i Oslo sentrum at Simmons ble funnet med hjertestans. (Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2)
Det var på rom 621 på et hotell i Oslo sentrum at Simmons ble funnet med hjertestans. (Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2)

– Kjøpte feil dop

I retten har Eirik Vad forklart at han kjøpte feil stoff: At han egentlig skulle kjøpe kokain, men i stedet kjøpte heroin. Han mener dette kan forklare at Simmons tok en overdose.

Vad selv hevder han var i dusjen på hotellrommet da Simmons selv tok overdosen. 37-åringen sier at han fant Simmons livløs på sengen da han kom ut av dusjen.

Vad har forklart at han begynte med hjerte- og lungeredning før Simmons ble dratt inn i dusjen og spylt med kald vann.

Dette er ikke helt ulikt noe han har vært med på før.

Fant død mann

I 2006 var Vad på Oslo-tur med flere kamerater. De bodde også da på et hotell i hovedstaden.

Han fortalte under rettssakens andre dag hvordan det forløp.

– Vi var ute på byen og kom fra hverandre. Da han (kameraten, journ. anm) kom tilbake til hotellet virket han helt vill, beruset. Den kvelden bestilte vi et ekstra hotellrom, og han var alene på sitt. Da jeg kontaktet ham dagen etter, fant jeg ham livløs på sengen. Da startet jeg livredning, forklarte han.

Bergenseren hevder han sto i dusjen på dette badet da Simmons fikk i seg overdosen. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
Bergenseren hevder han sto i dusjen på dette badet da Simmons fikk i seg overdosen. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Vads forklaring på det som skjedde med Simmons er ikke helt ulik: Han sier at han ikke var til stede, før han oppdaget Simmons livløs på sengen.

Så på saken

De to tiltalte ble pågrepet i 2015, etter at de ifølge påtalemyndigheten skal ha forsøkt å dope ned en mann i en leilighet på Holmenkollen bare en måned etter at Simmons døde.

Påtalemyndigheten er klar på at de ikke tror de to mennene har planlagt at Simmons skulle dø, men at de burde ha forutsett at dette kunne bli utfallet av deres handlinger. De mener dermed at de to kan dømmes for drap.

I forbindelse med etterforskningen av de to mennene har politiet sett nærmere på dødsfallet fra 2006.

– Dette er en lignende sak, og den tiltalte var den siste som så denne mannen i live. Vi mener dette sier noe om forutsetningene han hadde til å forstå hva han holdt på med da han begynte å kjøle ned Simmons med vann, sa statsadvokat Cecilie Schløsser Møller under sitt innledningsforedrag.

Aktor i saken, statsadvokat Cecilie Schløsser Møller.
Aktor i saken, statsadvokat Cecilie Schløsser Møller. Foto: NTB Scanpix

Saken fra 2006 ble henlagt, men TV 2 vet at den lå på statsadvokatens bord da tiltalen som nå foreligger ble tatt ut.

TV 2 vet også at politiet har forsøkt å få klarhet i om de to tiltalte kan ha gjort det samme tidligere, men at de ikke har funnet holdepunkter for dette.

– Ren tilfeldighet

Eirik Vad forsvares av Benedict de Vibe.

– Hvordan ser dere på at overdosedødsfallet fra 2006 trekkes frem i retten?

– Det må vi akseptere, men jeg mener at påtalemyndigheten bruker det for adskillig mer enn hva det er verdt, sier Vibe.

Han forklarer at det var en ren tilfeldighet at det var Vad som fant mannen som døde av overdosen.

Begge de tiltalte er dømt for en lang rekke bedragerier tidligere, og har livnært seg av dette hele sitt voksne liv. De innrømmer bedragerier, men ikke drap og drapsforsøk.

– Handlingene vi mener disse to mennene har begått er svært hensynsløse. De bedrar folk og vi mener Simmons dødsfall er et eksempel på bedrageri som gikk alt for langt, sier Schløsser Møller.

Marius Groth er sammen med Eirik Vad tiltalt for drapet på Paul Simmons. Her sammen med sine forsvarere, Øystein Storrvik og Tina Dahlen. (Foto: Margrethe Håland Solheim)
Marius Groth er sammen med Eirik Vad tiltalt for drapet på Paul Simmons. Her sammen med sine forsvarere, Øystein Storrvik og Tina Dahlen. (Foto: Margrethe Håland Solheim)
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook