Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På operataket i Oslo kryr det av turister som har tatt turen til Norge.

– Et flott land som vi alltid har hatt lyst til å besøke sier ekteparet Freedman fra San Fransisco USA.

– Vi skal besøke fjordene på Vestlandet og synes det er nydelig natur. Det er også så rent i gatene her, sier de.

Og nå forventer reiselivsnæringen nok en god sommer med mange turister.

– Prognosene viser at det for femte år på rad blir vekst i internasjonalt besøkende, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Fra Tyskland og USA

Prognosen kommer fra Innovasjon Norges reiselivsbarometer der 160 represantanter i reiselivet er intervjuet om sine forventninger for sesongen. Turistene kommer fra hele verden, men det kommer særlig mange fra Tyskland og USA.

– Disse to nasjonene peker seg ut, de er her lenge over hele landet og de legger igjen store summer, så det setter vi stor pris på, sier Holm.

– Hva skal turistene her?

– Fjordene på Vestlandet er populært og vi venter også mange til Nord-Norge, men de fleste har også en stopp innom Oslo og Akershus, sier Holm til TV2.

Helårs arbeidsplasser

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er opptatt av å spre turistene rundt i Norge. Og at de 160.000 arbeidsplassene i reiselivet blir der hele året.

– Vi vil ha folk ut i hele landet og da må vi jobbe mer sammen. Ikke bare konkurrere om gjestene, men samarbeide for å sende folk rundt i alle deler av landet, sier Røe Isaksen.

Nå vil reiselivsnæringen satse mer på mat og opplevelser.

For selv om sommeren er bra må turistene også komme i de andre 8 månedene av året.

– Kultur, musikk, mat og festivaler blir viktig å markedsføre. Da når vi ut til nye publikum som gjør at vi får oppmerksomhet fra flere enn de som er interessert i å gå i naturen, sier Holm i Innovasjon Norge.