PÅ REISE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under pressemøtet i den historiske gamlebyen i Tallinn, Estland i forbindelse med det offisielle besøket der tidligere i år.
PÅ REISE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under pressemøtet i den historiske gamlebyen i Tallinn, Estland i forbindelse med det offisielle besøket der tidligere i år. Foto: NTB Scanpix

Derfor er ikke de norske kongelige i prinsebryllupet

De europeiske kongefamiliene glimret med sitt fravær i lørdagens prinsebryllup. Det har sin naturlige forklaring, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var mange kjente navn som dukket opp i prins Harry (33) og hertuginne Meghans (36) bryllup lørdag.

Mens store stjerner som George Clooney (57), Oprah Winfrey (64), David (43) og Victoria Beckham (44), Serena Williams (36) og James Blunt (44) var til stede, glimtet de europeiske kongelige med sitt fravær.

Ingen norske kongelige var imidlertid til stede i bryllupet. Det har ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland (73) en helt naturlig forklaring.

Ikke invitert i «juniorbryllup»

– Prins Harrys og Meghans bryllup er det man i kongelige kretser gjerne omtaler som et «juniorbryllup». Det vil si at det ikke er en kronprins eller arveprins som gifter seg, forklarer han.

Ved såkalte «juniorbryllup» er det ikke vanlig at kongefamilier fra andre europeiske land er gjester.

– Ved prins William og Kate Middletons bryllup i 2011 var hele Europas kongelige storfamilie på plass: Konger og dronninger, prinser og prinsesser. Men altså ikke i dag. Ingen utenlandske kongelige var invitert – men hele den britiske kongefamilien var selvsagt på plass, sier han.

Han forteller at den britiske regjeringens medlemmer heller ikke stod på gjestelisten denne gangen.

STJERNESPEKKET: Elton John slår av en prat med blant annet David og Victoria Beckham under lørdagens vielse. Foto: Scanpix
STJERNESPEKKET: Elton John slår av en prat med blant annet David og Victoria Beckham under lørdagens vielse. Foto: Scanpix

Følger tradisjonene

Kronprinsesse Mette-Marit (44) og kronprins Haakon (44) var også gjester i prins Charles (69) og Camillas (70) bryllup i Windsor Castle i 2005.

Kong Harald (81) og dronning Sonja (80) var gjester da hertuginne Kate (36) og prins William (35) giftet seg i Westminster Abbey i 2011.