VARMT: Politiet får stadig inn bekymringsmeldinger om hunder som blir overopphetede i varme biler.
VARMT: Politiet får stadig inn bekymringsmeldinger om hunder som blir overopphetede i varme biler. Foto: Lukas Schulze / AFP

Advarer mot hunder i varme biler:

Politiet: – Vi får varsler fra bekymrede folk hele tiden

Sommeren er rett rundt hjørnet, men allerede har store deler av landet har hatt temperaturer over 25 grader. Mange av våre firbeinte venner går en skummel tid i møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I følge dyrevernorganisasjonen Noah har folk generelt blitt flinkere til å tenke på dyrene sine på varme dager, men politiet får fortsatt inn mange meldinger fra bekymrede dyrevenner.

Operasjonsleder Tor Gulbrandsen i politiet i Oslo ber folk huske på at det ikke alltid hjelper med et vindusgløtt og litt vann.

– Generelt så får vi inn mange telefoner om hunder som er i varme biler, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Politiet i Oslo.

Han forteller at det primært er hunder de får bekymringsmeldinger om, men at det generelt også ringes inn på grunn av barn som er etterlatt i bilen.

– Folk skal gjerne bare gjøre et kort ærend, og tenker ikke på at temperaturen fort kan bli farlig, sier Gulbrandsen.

Han sier de tar alle varslene på alvor, og rykker ut på nesten alle meldinger de får av bekymrede dyrevenner.

– Temperaturen stiger så fort, og det er farlig for hunden selv om vinduet står på gløtt og det er en vannskål der inne, advarer han

Fortsatt et stort problem

Pressekontakt i Noah, Siri Martinsen, sier de ikke har fått inn noen meldinger om hunder som har dødd av overoppheting i bil hittil i år, men at det fortsatt er et stort problem.

– Det er utrolig at det hvert år er folk som ikke tenker på den store faren. Dette gjelder ikke bare dyr, men også barn, sier Martinsen.

Hun forteller at det var noen tragiske saker i fjor hvor hunder døde på grunn av overoppheting i bil.

– Folk er noe mer bevisste med bur i bilen og luka åpen. Man må huske at det blir veldig mye i varmere i bilen selv om det er kaldt ute, så lenge det er sol, sier henne.

Martinsen sier mange ikke tenker over hvor varmt det egentlig er når det er vind ute. Vinden kommer nemlig ikke inn i bilen selv om det er en liten sprekk i vinduet.

Flere meldinger i mai

Politiet i Trøndelag er en av få politidistrikter som har et aktivt dyrepoliti. Der blir det registrert flere bekymringsmeldinger på varme dager, og ut ifra et tilfeldig utvalg i mai er det trukket ut flere hendelser bare denne måneden.

Per dags dato er det øremerkede midler til dyrepoliti i fem av landets 12 politidistrikter, men flere av disse er fortsatt i planleggingsfasen.

Hos politiet i Trøndelag var det innringer som var bekymret for en fastbundet hund utenfor domkirken som var overopphetet den 12. mai.

To dager etter ble det registrert en melding fra en person som var bekymret for en hund som bjeffet mye i en varm leilighet.

Den 15. mai ble det registrert et tilfelle likt som dagen før, mens det 19. mai var det en innringer som var bekymret for en toåring i en varm bil.

Melderen knuste ruta selv.

Hvor går grensen?

Det har vært flere videoer som har gått viralt verden over som viser folk som bryter seg inn i biler for å redde både varme dyr og barn. Her kan du lese om hva du har lov til om du ser en hund i en varm bil.

– Hvert år ringer folk oss og lurer på hvor grensen går. De spør: «er det nå jeg skal knuse ruten?» Da råder jeg folk til å få tak i bilens eier eller politiet. Politiet har blitt flinkere til å ta det på alvor, sier Martinsen.

REGISTRERINGSNUMMER: Siri Martinsen i Noah oppfordrer til å sjekke bilens registreringsnummer. Foto: Bente Isefjær / NOAH
REGISTRERINGSNUMMER: Siri Martinsen i Noah oppfordrer til å sjekke bilens registreringsnummer. Foto: Bente Isefjær / NOAH

Siden de aller fleste av oss går rundt med mobiltelefoner i lomma til enhver tid, har det blitt enklere å søke opp bilens registreringsnummer for å finne eieren. Martinsen sier at hun ofte oppfordrer folk til å gjøre dette, og minner om at de fleste eiere ikke vil hunden sin vondt.

– Det er ingen som ønsker å ta livet av hunden sin på den måten, alle disse sakene er fordi folk ikke er forsiktige nok, sier Martinsen.

Det har blitt flere som griper inn i disse situasjonene de siste årene, og Noah har jobbet aktivt med å øke bevisstheten rundt dyrevern og dyrepoliti. Det gir resultater.

– Vi ser at folk griper inn og at folk filmer ting de ikke syns er ok. Folk sjekker opp bilregistre og har blitt flinkere til å gripe inn i situasjoner der det er dyr i nød, sier Martinsen.

Spesielle hensyn

Martinsen opplyser om at man burde ta spesielt hensyn til hunder som ikke er konstruert helt slik de skal når temperaturene stiger. Hunder med korte neser blir fort overopphetet, så særlig de med problemer med pusten må få nok vann og skygge.

Det er også viktig at man tenker på hunder med mye i pels på varme dager. Noen tegn på at spesielt hunder begynner å bli overopphetet er at de stresser, bjeffer eller peser uvanlig mye.

TV 2 har tidligere skrevet om problemet med feilavl på hunder med korte neser, og andre arter som får helseproblemer på grunn av ekstrem avl.