Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spesielle saken startet sommeren for to år siden. En mann ville selge en bil på Finn.no for 8000 kroner. Selgeren fant en kjøper som var villig til å betale 10.000 kroner for bilen, men forutsetningen var at beløpet kunne deles opp i to avdrag.

Det første avdraget skulle være på 4000 kroner, det andre skulle være på 6000.

Problemet var bare at kjøperen aldri betalte disse pengene.

Han sluttet også etter hvert å ta telefonen når selgeren ringte. Det gjorde at selgeren, som ønsket å få pengene sine, brukte indirekte kanaler for å få fatt i kjøperen.

Til slutt kom selgeren, som er en mann i 40-årene, i kontakt med en kamerat av kjøperen. Via denne kameraten fikk han fatt i kjøperen.

Selgeren av bilen er nå dømt for vold og kidnapping. I en dom fra Drammen tingrett denne uka, kommer det frem hva retten mener skjedde i løpet av tre dramatiske timer en julikveld for to år siden.

Ringte offerets mor

I dommen står det at selgeren fant kjøperen i en bolig i Vestfold. Der ble kjøperen slått i hodet og deretter kommandert inn i en bil. I bilen var også en tredje person som ikke var tiltalt i straffesaken.

I bilen skal offeret, altså kjøperen som skyldte penger, ha blitt kommandert til å stripse sine egne hender. Deretter la selgeren, som er dømt i saken, ut på en rundt tre timer lang biltur i Vestfold.

Offeret ble blant annet slått og stukket i låret med en hagesaks, i tillegg ble han utsatt for grove trusler.

Gjerningsmannen tok også offerets mobiltelefon. Den brukte han til å ringe til offerets mor, stefar og mormor i håp om at de kunne betale pengene han skyldte for bilen.

Mor slo alarm

Til offerets mor sa gjerningsmannen at han skulle kjøre sønnen opp i skogen og klippe av ham fingrene dersom beløpet ikke ble betalt.

Da tok moren affære og kontaktet politiet.

En erfaren politimann ringte deretter til offerets mobiltelefon og fikk snakke med mannen, som da satt i baksetet med hendene stripset på ryggen. Han spurte offeret om han var med i bilen frivillig, men fikk ikke et entydig svar.

Gjerningsmannen ble etter hvert instruert til å kjøre til et lensmannskontor i Vestfold. Mens de kjørte mot politiet, ga gjerningsmannen beskjed til offeret om at han måtte være forsiktig med hva han sa til politiet. Samtidig pekte han på et skilt i bilen der det sto «tystere må dø».

Under hovedforhandlingen i Drammen tingrett, nektet tiltalte straffskyld. Retten mener imidlertid at det er bevist over enhver rimelig tvil at offeret ble kidnappet, truet og utsatt for vold.

Mannen ble dømt til åtte måneders fengsel.