Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Desember 1984. Ronald Reagan var én måned unna å starte på sin andre presidentperiode, og «Wake Me Up Before You Go-Go» av Wham! toppet Billboard-lista.

Det var forrige gang vi opplevde en måned med temperaturer under gjennomsnittet, hvis man ser på jorda under ett. April markerte den 400. måneden på rad med varmere temperaturer enn det vi har vært vant til.

Det er en rapport fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA som slår fast dette.

– Det er ingen unge mennesker i dag som har opplevd det gamle gjennomsnittet. Vi har ikke opplevd det klimaet besteforeldrene våre hadde, sier Bjørn Samset, seniorforsker ved CICERO senter for klimaforskning, til TV 2.

Vår skyld

Forskerne bak rapporten har brukt 1900-tallets gjennomsnittstemperatur som utgangspunkt.

– Det er et greit tall å bruke, fordi det gir et anslag på hvordan klimaet var da vi bygde dagens samfunn, sier Samset.

NOAA-forskerne slår utvetydig fast at denne utviklingen er menneskeskapt. Samset sier seg enig.

– Drivhuseffekten blir gradvis sterkere. Det kommer av at vi har mer CO2 i atmosfæren enn før, og det kommer av at vi har funnet og brukt fossilt brennstoff. Til syvende og sist skyldes denne utviklingen at vi bruker kull, olje og gass, sier Samset.

– Fra klimaskeptikerne hevdes det ofte at dette kun er naturlige svingninger, og ikke menneskeskapt. Hva har du å si til det?

– Hvilke naturlige svingninger? Det brukes ofte som en magisk forklaring, men det er det egentlig ikke. Jorda er én grad varmere i dag enn for hundre år siden, og det må ha en grunn, sier Samset.

Og Samset forteller at alle mulige «naturlige svingninger» har blitt sjekket.

– Har sola blitt varmere eller kommet nærmere? Nei. Vi har sjekket om det kommer mer varme fra jorda, og det kan det heller ikke være. Vi har gått gjennom alt det man kaller naturlige svingninger, og ingen av de er i stand til å forklare det som skjer. Det er derimot den voldsomme økningen i mengden drivhusgasser, som kommer av vår bruk av kull, olje og gass. Regnestykket går ikke opp med kun naturlige svingninger, forklarer Samset.

Irreversibelt

All tvil om at klimakrisen er menneskeskapt er lagt til side. Og skal vi tro Samset har vi kommet til et punkt der utviklingen ikke lenger er mulig å snu.

Ifølge Samset bygget vi dagens samfunn for et bestemt klima, og det klimaet blir nå raskt annerledes.

– De forutsetningene vi bygget samfunnet vårt på er i ferd med å endre seg. Vi får ikke igjen det klimaet vi hadde for 150 år siden på veldig, veldig lenge. Vi kan neppe reversere den, men vi kan begrense. Vi kan begrense videre skade, hvis vi jobber virkelig, virkelig hardt med det, sier han.

Naturen har allerede begynt å si i fra.

– Mange steder i verden har styrken og mengden på hetebølger gått kraftig opp allerede. Fra de delene av verden ropes det nå høyt om at det må gjøres noe veldig, veldig raskt, sier Samset.