STRATOSFÆREN: KFK-gasser ble før i tiden brukt som drivgass i spraybokser og som kuldemedium i kjøleskap og aircondition-systemer. Så fant man ut at KFK-gasser er svært miljøskadelig og kan skade ozonlaget i jordas stratosfære.
STRATOSFÆREN: KFK-gasser ble før i tiden brukt som drivgass i spraybokser og som kuldemedium i kjøleskap og aircondition-systemer. Så fant man ut at KFK-gasser er svært miljøskadelig og kan skade ozonlaget i jordas stratosfære. Foto: Illustrasjonsbilde, NASA

Kraftig økning i utslipp av drivhusgass – forskerne aner ikke hvorfor

– Dette er det mest overraskende jeg har sett, sier en forsker som har målt klimagasser i mer enn 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målinger tyder på at utslipp av gassen KFK-11 har økt 25 prosent siden 2012, heter det i en artikkel i tidsskriftet Nature.

Dette skjer til tross for at kjemikaliet er ett av stoffene som verden ble enig om å fase ut gjennom Montreal-protokollen i 1987.

Hullet i ozonlaget var tidligere regnet som en av de store miljøtruslene. Ozonlaget i jordas stratosfære absorberer mesteparten av solas ultrafiolette stråling. Om ozonlaget svekkes, vil mer ultrafiolett stråling slippe gjennom og kunne skade alle levende skapninger som utsettes for det.

KFK er også en kraftig drivhusgass som bidrar til global oppvarming.

Vet ikke kilden

Men på grunn av verdensomspennende tiltak, især forbudet mot klorfluorkarboner, klarte man å snu utviklingen. Kampen mot hullet i ozonlaget har vært sett på som en av suksesshistoriene innen miljøsaken.

Nå er altså utslippene av KFK-11 på vei opp igjen. Forskerne aner ikke hvorfor.

– Jeg har gjort disse målingene i mer enn 30 år, og dette er det mest overraskende jeg har sett. Jeg ble forbløffet av det, faktisk, sier forsker Stephen Montzka ved National Oceanic and Atmospheric Administration til Washington Post.

Offisielt er utslippene av denne gassen omtrent ikke-eksisterende. Forskerne mistenker derfor at noen fremstiller kjemikaliet ulovlig, men hvem og hvorfor er i så tilfelle et mysterium.

Overrasket

– Denne endringen er veldig overraskende, sier seniorforsker Øivind Hodnebrog ved Cicero Senter for klimaforskning til TV 2.

Han presiserer at det ikke er målt en økning i konsentrasjonen av CFC-11, men at nedgangen går saktere nå enn man skulle forvente. Dette tyder på at det foregår nye utslipp til tross for at det ikke har vært noen rapporterte utslipp siden 2010.

– Det forskerne har prøvd, er å se nærmere på hvor utslippene kan komme fra. I tillegg til å observere endringer, har man kjørt modellsimuleringer for å prøve å gjenskape observasjonene. Det gir en klar indikasjon på at utslippene kommer fra Øst-Asia, sier Hodnebrog.

«Lever» i 50 år

Ozonlaget er i ferd med å bli bedre etter utslippene på 1970- og 1980-tallet. Men å snu utviklingen tar lang tid. KFK-gassene eksisterer svært lenge i atmosfæren. KFK-11 «lever» i rundt 50 år før den brytes ned.

Forskerne følger med på hvor rask nedgangen i konsentrasjonen av KFK-gassene er. Nedgangen de siste årene går tregere enn forventet. Om noen fortsatt slipper ut KFK-gass, er det dårlig nytt for klimaet.

– I tillegg til å bryte ned ozonlaget, er KFK-11 en veldig kraftig drivhusgass. Den har rundt 5000 ganger kraftigere drivhuseffekt enn CO2 per kilo på en 100 års tidsskala, sier Hodnebrog.

Forskerne vet ikke hvorfor noen skulle ønske å lage denne gassen i 2018. En av grunnene til at man klarte å fase ut KFK, er at man raskt fant gode erstatninger. Det burde derfor ikke være noe marked for KFK-11.