Raser etter 17. mai-sending på NRK: – Et resultat av streikebryteri

Streikende NRK-ansatte er provoserte og skuffet over egen arbeidsgiver etter dagens 17. mai-sending.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder for Norsk Journalistlag i NRK, Richard Aune, mener dagens 17. mai-sending på NRK er et resultat av streikebryteri.

– Den kunne aldri vært sendt dersom man ikke erstattet arbeidsoppgavene til de streikende, sier han til TV 2 torsdag ettermiddag.

– Hvordan kan dere være så sikre på at det er snakk om streikebryteri?

– Vi har printet ut alle vaktplaner for alle redaksjonene i NRK før streiken startet. Vi kan til enhver tid følge med på hva som går på lufta og ikke går på lufta. Vi vet hvilke nøkkelfunksjoner som skal stå tomme fordi folkene våre er ute i streik.

Provoserte og skuffet

Aune mener dette viser at disse funksjonene har blitt erstattet – hvis ikke hadde ikke dagens sending vært en realitet. Ifølge ham hadde det ikke vært mulig da å i det hele tatt komme på lufta.

– Folk blir provosert over dette, og de blir også skuffet over egen arbeidsgiver, sier Aune.

Det var imidlertid en sterkt redusert 17. mai-sending NRK-seerne fikk servert.

– Poenget her er at man ikke skal være kreative i bruken av uorganiserte, og man skal ikke erstatte arbeidsoppgavene med andre fagorganiserte.

Aune sier de vet at fagorganiserte i andre foreninger har blitt tvunget til å ta streikendes arbeidsoppgaver mot sin vilje ved beordring.

– Det vil vi ikke ha noe av, og vi ber NRK slutte med det nå!

– Vi følger spillereglene

NRKs tverrfaglige forening bekrefter at minst én har blitt satt til å jobbe for streikende.

– NRK delegerer oppgaver fra daglig leder og videre nedover. Dettegjør at en enkelt leder blir satt til å gjøre en medarbeiders jobb, i dette tilfellet en medarbeider som er i streik. Det bør ikke skje, sier leder i NRKs tverrfaglige forening, Tor Egelien, til TV 2.

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, mener imidlertid at de følger spillereglene, og avviser påstanden om streikebryteri.

– Vi holder oss godt innenfor de spillereglene som finnes i slike situasjoner.

– Hva tenker dere da om at dere blir anklaget for streikebryteri?

– Vi synes det er svært kjedelig. Og dette tilbakeviste jo kringkastingssjefen allerede i går. Så vårt råd er at Aune og NRKJ tar opp dette gjennom hovedorganisasjonene, dersom de mener at dette virkelig er tilfelle.