«Chewbacca» til TV 2: – Jeg lager lydene selv

Joonas Suotamo fra Finland er mannen i Chewbacca-kostymet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finske Joonas Suotamo (31) spiller «Chewbacca» i de nye Star Wars-filmene. Han tok over rollen i 2015, etter at Peter Mayhew (74) la det ikoniske wookie-kostymet på hylla.

– Da de ringte meg og spurte om jeg ville være med i en stor Hollywood-produksjon, svarte jeg så klart ja med en gang, sier Suotamo til TV 2 som møter han på Grand Hotel i Oslo.

Etter å ha delt rollen som Chewbacca med Mayhew i to filmer, er det Suotamos tur til å skinne. Nå er han aktuell i spin-off-filmen «Solo: A Star Wars Story», som følger historien om Han Solo.

– Jeg nyter hvert øyeblikk av dette eventyret. Det er en ære å få spille en så yndet karakter som Chewbacca.

Er det dine lyder som brukes i filmen?

– Jeg tror det! Jeg lager lydene selv under filming. Det er mulig at de har latt noe være igjen i filmen. Jeg håper det, forteller Suotamo og følger opp med noen knuffelyder á la Chewie.

Stjernespekket storfilm

I «Solo: A Star Wars Story» spiller finnen mot blant annet Woody Harrelson, Emilia Clarke kjent fra Game of Thrones, Thandie Newton kjent fra Westworld og Donald Glover kjent fra Atlanta og under artistnavnet «Childish Gambino».

Nykommeren Alden Ehrenreich, som scoret rollen som selveste Han Solo, var Suotamos beste venn på settet.

– Vi hadde det veldig gøy sammen! Før filminnspillingen trente vi sammen. Han kommer fra Los Angeles og jeg kommer fra Finland, men likevel har vi de samme interessene, forklarer han.

Rollen som Han Solo var det Harrison Ford (75) som hadde i tidsrommet 1977 til 2015. Ehrenreich spiller piloten i historien om hans yngre dager. Før han møtte prinsesse Leiah, Luke Skywalker, Yoda, Darth Vader og Kylo Ren.

– Alden ga karakteren mye nytt, og hermet ikke etter Harrison Ford på noen måte. Han var ikke redd for å by på seg selv. Alden er veldig kunnskapsrik, og han ønsket å lære mye om Star Wars-universet i forkant av innspillingen. Jeg fant ut at han kunne mer enn meg! Forteller Suotamo og ler.

Tidligere basketstjerne

31-åringen fra Espoo har en lang karriere som basketballspiller. Han har spilt syv sesonger på finsk toppnivå, og vært innom det finske landslaget i basket. Han har også spilt college-basket for Penn State i USA.

Han takker basketkarrieren sin for at den ikoniske rollen som Chewbacca ble hans.

– Produksjonsteamet ringte til «den finske basketball-foreningen» og spurte etter høye spillere med blå øyne og blondt hår. De anbefalte meg, forklarer Suotamo, som strekker seg 2.11 meter over bakken.

Var du på audition da?

– Ja, auditionprosessen varte i fire-fem måneder, så jeg hadde mange søvnløse netter hvor jeg lå våken og tenkte: «Får jeg rollen? Får jeg rollen?». Da de ringte med de gode nyhetene var jeg overlykkelig. Jeg har alltid hatt lyst til å bli skuespiller, men høyden min har gjordt det vanskelig for meg, forklarer Suotamo.

Ble sammenlignet med Luke Skywalker

Rollen som Chewbacca i det populære Star Wars-universet er Suotamos første som profesjonell skuespiller. Filmene hadde stor betydning for han som barn.

– Jeg så mye på Star Wars da jeg var yngre. Det gikk i Star Wars og Indiana Jones. Det var de filmene som var store på den tiden. Jeg vokste opp med dem.

Det var imidlertid ikke Chewbacca han identifiserte seg med da.

– Jeg ble ofte sammenlignet med Luke Skywalker da jeg var barn. Det var nok fordi jeg hadde blondt hår, og det syntes jeg var veldig kult. Men, nå som jeg er eldre og har sett meg selv i speilet skjønner jeg at en høy karakter som Chewbacca er en bedre match, forteller finnen og ler.