SKJULT KAMERA: Klarer du å se hvor det kameraet som filmer tastaturet på denne minibanken er? Det er det ikke mange som gjør!
SKJULT KAMERA: Klarer du å se hvor det kameraet som filmer tastaturet på denne minibanken er? Det er det ikke mange som gjør! Foto: Politiet

Politimannen slo full alarm da han la merke til detaljen på minibanken

London-politimannen gikk tilfeldigvis forbi minibanken da han oppdaget det utspekulerte svindelforsøket. Nå advarer politiet folk om å la seg lure.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var bare tilfeldigheter som gjorde at svindelforsøket på minibanken i Westminster i London ble oppdaget tidligere denne måneden, skriver Mirror.

Det var en årvåken politimann som på fridagen sin gikk forbi minibanken, og oppdaget det skjulte kameraet som var blitt festet like ved tastaturet.

Politimannen slo alarm, og kollegenes undersøkelser viste at det skjulte kameraet hadde filmet flere brukere sin PIN-kode.

– Skjul PIN-koden

Politiet i London har lagt ut en tweet hvor de forteller om svindelforsøket, og oppfordrer alle minibankbrukere til å skjule PIN-koden sin.

«En @MPSNewham Special-politimann har oppdaget et skjult kamera som filmer tastaturet på denne minibanken i @MPSWestminster. Dette er grunnen til at det er så viktig å #SkjulePinKoden når du tar ut penger», skriver de.

Ved å filme kodebrettet, kan svindlerne få tak i kundens PIN-kode.

Unngå svindel:

  • Kortet må oppbevares slik at kort og/eller PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
  • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
  • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
  • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen er utfylt riktig
  • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste på telefon 800 30 250 (fra Norge) eller +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
  • Hold utkikk etter noe unormalt ved terminalen eller minibanken, og avslå håndsrekning fra «gode hjelpere»
  • Les gjennom og følg med på kontoutskriften
  • Ikke legg igjen kortnummeret på ukjente nettsteder
  • Betalingskort og mobiltelefon bør holdes atskilt slik at de ikke blir borte samtidig

Kilde: Finansnæringens Hovedorganisasjon

Klarer de å stjele kortet, eller også har installert et såkalt skimmingutstyr som kopierer kortinformasjonen, kan de rekke å ta ut store summer før kortet eventuelt blir sperret.

Vanskelig å se kameraet

På Twitter er det flere som stusser på hvor det skjulte kameraet egentlig er.

På spørsmål fra brukeren Ben Carter om hvor kameraet egentlig befinner seg på bildene politiet har lagt ut, svarer de dette:

«Det er ved siden av tastaturet, bak et falskt panel som er laget for å ligne på kvitteringsluken. Det tredje bildet i den originale tweeten viser baksiden av det falske panelet etter at det har blitt dratt av og den ekte kvitteringsluken er under. Kameraet er lite og nærmest usynlig».

«Det er helt utrolig. Hatten av for politimannen som hadde fri som fant det!», svarer Carter.

Pass på i ferien!

I 2006 ble det installert såkalt såkalt anti-skimming på alle minibanker i Norge, men svindlere finner ofte nye metoder for å stjele kortinformasjon.

I utlandet er skimming fortsatt utbredt.

Monteringen av skimmingutstyret på terminalene er ofte svært profesjonelt utført og det gjør det vanskelig for vanlige kortkunder å oppdage.

Det er likevel noen ting du kan være ekstra oppmerksom på for å unngå at kontoen din tappes når du er på reise i utlandet.

– Generelt kan man se etter alle tegn til at terminalen er tuklet med, som merker, løse deksel, store riper eller løse ledninger. Men dette gjøres på forskjellige måter, så det er vanskelig å være spesifikk. Skimmingutstyret er av en type som den enkelte kunde ikke har noen forutsetninger for å oppdaget, og at det derfor er begrenset hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å oppdage utstyret. Dette gjelder for alle typer terminaler, også minibanker, har informasjonskonsulent i Kripos, Kristin Grasmo, tidligere fortalt TV 2.