Hører du «Yanny» eller «Laurel»? Dette lydklippet splitter internett

Internett klarer ikke å bli enige om stemmen sier Yanny eller Laurel: – Når du først hører Laurel er det ingen vei tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du husker kanskje den intense kjoledebatten som herjet på sosiale medier tilbake i begynnelsen av 2015, der man ikke kunne enes om fargen:

Er kjolen gull og hvit, eller blå og svart?

Nå har det kommet et lydklipp som skaper om mulig enda større forvirring og furore på sosiale medier.

I lydklippet, som ikke varer mer enn noen få sekunder, kan man høre en datastemme som sier et navn.

Men sier stemmen Yanny eller Laurel?

Hør lydopptaket her og bedøm selv:

Endrer seg

Det er spørsmålet som får folk til å rive seg i håret på sosiale medier. De to navnene har ingen tilsynelatende likhet, men internett blir likevel ikke enig: Noen hevder stemmen sier Yanny, andre hevder Laurel. Flere påstår også at hva de hører endrer seg etter å ha lyttet til opptaket flere ganger.

– Når du først hører Laurel er det ingen vei tilbake, sier en bruker.

Også blant reportere på TV2.no har lydopptaket skapt både debatt og forbauselse tirsdag kveld. Halvparten av redaksjonen hører Yanny, den andre hører Laurel.

For denne reporteren endret opptaket seg fra Yanny til Laurel etter å ha lyttet til det flere ganger.

Bassen kan forklare

Forklaringen er følgende. Lydklippet du hører består av to opptak med ulik frekvens som er lagt oppå hverandre. Det ene opptaket er «yanny», og det andre er «laurel». Forskere TV 2 har snakket med, sier at lydfrekvensen du hører, er med på å avgjøre hvilket navn hjernen bestemmer seg for å velge ut.

Professor David Alais fra universitetet i Sydney sier lydklippet er et eksempel det han kaller «persepsjonsmessig ambivalent stimuli». Du har kanskje sett bilder som i det ene øyeblikket ligner én ting, mens i neste øyeblikk kan du se det som noe helt annet.

– Disse kan ofte sees på to måter, og hjernen hopper fram og tilbake mellom to ulike oppfatninger, sier Alais til The Guardian.

Ved å manipulere lyden og endre tonehøyden skal man kunne høre både Yanny og Laurel, avhengig av hvordan man endrer det.

Twitter-brukeren Steve Pomeroy har lagt ut flere forskjellige varianter for å illustrere dette:

Se flere reaksjoner fra Twitter, blant annet fra superstjernen Katy Perry, her: