IKKE NOE GALT: Helseminister Bent Høie (H) forsvarte prosessen da han redegjorde i Stortinget tirsdag. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
IKKE NOE GALT: Helseminister Bent Høie (H) forsvarte prosessen da han redegjorde i Stortinget tirsdag. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Høie: Ikke noe galt med anbudet om luftambulansen

Anbudet om å drifte luftambulansetjenesten ble gjennomført i tråd med alle prinsippene i anskaffelsesregelverket, sier helseminister Bent Høie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin redegjørelse til Stortinget tirsdag ba Høie Lufttransport, som tapte anbudsrunden, om å være seg bevisst sitt ansvar for å ivareta en sømløs overgang til selskapet Babcock SAA overtar ansvaret i juli neste år.

– Det er ikke grunnlag for å hevde annet enn at konkurransen er gjennomført i tråd med grunnprinsippene i anskaffelsesregelverket: konkurranse, likebehandling, forutberegnelighet, gjennomsiktighet og etterprøvbarhet, sa Høie, som mandag hadde møter med ledelsen for Lufttransport

Han viser også til at Lufttransport ikke har klaget på anbudskonkurransen til Klagenemnda for offentlige anskaffelser.

Overføringen av kontrakten fra Lufttransport til Babcock har ført til en konflikt om pilotenes arbeidsforhold, noe som har ført til en krise i luftambulansetjenesten. Tirsdag sto tre av ni ambulansefly på bakken, mens to var i delvis drift.

Rødt har lagt fram forslag om at kontrakten med Babcock annulleres. Forslaget skal nå hastebehandles i helse- og omsorgskomiteen.

– Uakseptabelt å skylde på nytt firma

Høie fastslår at krisen så langt ikke har ført til alvorlige konsekvenser for liv og helse.

– Det er en vanskelig periode. Helsetjenesten viser seg samtidig fra sin beste side. Det er mobilisert både personell og ekstra ressurser for å finne løsninger som på best mulig måte ivaretar befolkningens trygghet.

Helsepolitisk talsmann i Frp Bård Hoksrud understreket at ambulansetjenesten er svært viktig for beredskap i Norge, spesielt i de nordligste fylkene.

– Det er bra at helseforetaket er i gang med tiltak, blant annet ekstra fly og helikopter, både på kort og lang sikt. Alle må være sikre på å få den hjelpen man trenger.

Hoksrud påpekte imidlertid at det kunne virke som om enkelte krisemaksimerer situasjonen.

– Når folk tar til orde for å reversere kontrakten med det nye selskapet, som enkelte forsøker å gjøre til syndebukk - til tross for at det er 14 måneder til de skal overta, det er uredelig. Å forsøke å gi det nye selskapet skylda, er ikke akseptabelt. Det er selskapet som driver i dag som har ansvaret.

Må spørre hvorfor

Senterpartiets Kjersti Toppe sa fra talerstolen at hun ikke følte seg seg beroliget etter å ha hørt Høies redegjørelse.

– Høie tar ingen selvkritikk. Han spør ikke hvordan dette kunne skje. Jeg hadde forventet større ydmykhet fra en statsråd der vi vet at det er folk med risikofødsler som har født på et fastlegekontor. Det er bare flaks som gjør at liv ikke har gått tapt, sa Toppe.

Hun mener at det hun kaller den «skandaliserte avtalen» må annulleres.

– Det vil koste å annullere en kontrakt, men det vil også koste å la være, og ødelagte liv har også en verdi.

(©NTB/TV 2)