Eirik Myhr Nossum under pressetreff foran Holmenkollen Skifestival der tema var uttak for Norges Skiforbund i forbindelse med WC-helga i Holmenkollen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Eirik Myhr Nossum under pressetreff foran Holmenkollen Skifestival der tema var uttak for Norges Skiforbund i forbindelse med WC-helga i Holmenkollen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne mannen blir ny trener for langrennsherrene

Eirik Myhr Nossum blir ny hovedtrener for allround-landslaget i langrenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 erfarte allerede i april at Eirik Myhr Nossum ville bli den nye treneren. Nossum ble presentert på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Det betyr at den tidligere Northug-treneren blir Tor Arne Hetlands erstatter. Hetland måtte gi seg som trener etter vinteren grunnet sterk misnøye fra løperne.

Nossum kommer fra Trøndelag, er 31 år og er utdannet ved Norges Idrettshøyskole. Han er mest kjent som trener for Petter Northug jr. i flere sesonger. Myhr Nossum jobbet som trener i Lyn fram til 2016, da han gikk inn som assistenttrener på landslaget.

– Veldig positivt
​– Det er en trener som utøverne liker veldig godt. Han var på en måte skånet fra den evalueringen som gjorde at Hetland måtte omplasseres. Nossum kom vesentlig bedre ut av det, sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad.

Han mener modellen med at assistenten tar over som hovedtrener ofte er en suksessformel.

– Han er godt utdannet og har gått gradene. At han blir landslagstrener er ikke overraskende. Det er veldig positivt. Man blir sikret kontinuitet når assistenten tar over hovedansvaret. Det er noe man har lyktes med på bådde herre- og kvinnesiden tidligere, sier Skinstad.

Yngre enn Johnsrud Sundby
​Med sine 31 år er Nossum yngre enn flere av utøverne, blant andre Martin Johnsrud Sundby (33).

– Jeg ser ingen betenkeligheter med det. Det kan bli en styrke med litt nytt blod og nye tanker. Det kan jo tenkes at man får en trener som også vil lære seg ting på veien. Men jeg er ikke bekymret, han står ikke alene her, sier Skinstad.

Tor Arne Hetland fikk mye kritikk i den interne evalueringen. Hans tøffe lederstil var mye av grunnen. Ifølge TV 2s langrennsekspert vil lederstilen bli en helt annen nå.

– Hetland er en tøffing. Det er nok bare godt ment, men ikke alltid likte godt kommunisert. I Nossum får man en trener som rundere i kantene. Han er nok en litt mykere mann enn Hetland, og Nossum vil oppleves mer som en samtalepartner, sier langrennseksperten.

Det samsvarer med hva Nossum selv sa til TV 2 i et interjvu etter pressekonferansen.

– Jeg er veldig glad i å prate med folk. Jeg tror jeg er flink til å få ut det beste i utøverne, sier Nossum til TV 2.

Trenerteamet skal utvides
Trenerteamet består nå av hovedtrenerne Arild Monsen, Menn Elite Sprint, Ole Morten Iversen, Kvinner Elite og Eirik Myhr Nossum, Menn Elite Allround.

– Trenerteamet skal kompletteres med ytterligere to trenere som skal inn i arbeidet med henholdsvis Kvinner Elite og Menn Elite Allround & Sprint. Disse to trenerstillingene vil bli utlyst så snart det praktisk lar seg gjøre, understreker landslagssjef Vidar Løfshus.

– Det er jo ikke til å legge skjul på at det hadde vært veldig spennende om en kvinnelig trener kunne ha komplettert trenerteamet vårt, sier Løfshus.