Enormt jordskred i Karasjok – tok nesten med seg veien

Runar Balto prøvde å filme bjørn med dronen sin, men fant i stedet et stort jordskred like ved riksvei 92.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jordskredfaren er til stede over flere deler av landet, blant annet på deler av Østlandet og i Finnmark.

Runar Balto fra Karasjok var nylig ute og filmet med dronen sin, da han kom over et enormt jordskred.

– Jeg prøvde egentlig å filme bjørn, for jeg bor i et område med stor bjørnetetthet. Det er derfor jeg flyr med drone. Så kom det en kar og spurte om jeg hadde hørt om raset som nylig hadde gått, forteller Balto til TV 2.

Like ved veien

Balto hadde ikke hørt om at det hadde gått noe ras, og ble med mannen for å se.

– Han sa det hadde gått et lite jordskred. Men da jeg filmet skredet med dronen, sa han «oi, det var et mye større skred enn jeg trodde», sier Balto.

Se videoen av hvordan det ser ut etter skredet i videovinduet øverst!

Den øverste delen av skredet er bare 20 meter fra Riksvei 92 ved Karasjok. Statens vegvesen har likevel besluttet at veien ikke skal stenges.

Gult nivå

Norges vassdrags- og energidirektorat opplyser på Varsom.no at høye temperaturer vil føre til stor smøsmelting i Nord-Norge de neste dagene. Det fører til større mengder vann i bakken, som gjør bratte skråninger og bekker og elveløp spesielt utsatt.

Det store skredet startet like ved Riksvei 92 ved Karasjok. Foto: Runar Balto
Det store skredet startet like ved Riksvei 92 ved Karasjok. Foto: Runar Balto

Nivået på jordskredfaren i Nord-Norge vurderes til gult, som er den laveste graden av varsling. På Varsom.no beskrives betydningen av varselnivået som en «utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt».

Farenivået vurderes også til gult for deler av Østlandet. Det innebærer Buskerud og Oppland og nordlige deler av Telemark og Hedmark.

«Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 30-50 cm snø», skriver Varsom.no.