OMSTRIDT: Tildelingen av ny kontrakt for ambulansefly i Norge har fått stor oppmerksomhet, blant annet på grunn av habilitetsspørsmål.
OMSTRIDT: Tildelingen av ny kontrakt for ambulansefly i Norge har fått stor oppmerksomhet, blant annet på grunn av habilitetsspørsmål. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

Styreleder i Helse Nord trekker seg etter ambulansefly-saken

Marianne Telle trekker seg som styreleder i Helse Nord RHF etter den omstridte prosessen rundt ny ambulanseflykontrakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrets nestleder Inger Lise Strøm overtar som styreleder inntil videre, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding mandag.

Telle ble sykemeldt på ubestemt tid søndag.

– Jeg har i dag snakket med Marianne Telle. Hun er for tiden sykmeldt, men har meddelt meg at hun ønsker å trekke seg som styreleder av hensyn til Helse Nord RHF og resten av styret sin mulighet til å lede helseregionen i denne krevende perioden. Det er et ønske som jeg respekterer, sier helseminister Bent Høie i pressemeldingen.

Inhabil

I forrige uke erklærte Telle seg inhabil i behandlingen av luftambulansesaken, på grunn av bindingene hun har til Babcock.

Babcock skal levere luftambulansetjenester i Norge fra neste sommer. Telle er til daglig direktør i rekrutteringsselskapet Bedriftskompetanse, som hadde inngått en kontrakt om rekruttering av piloter med Babcock. Dette skjedde samtidig som hun hadde rollen som styreleder i Helse Nord.

Etter at habilitetsspørsmålet ble kjent, valgte Bedriftskompetanse og Babcock å avslutte samarbeidet.

Likevel var flere kritiske til prosessen, og SV mente Telle burde trekke seg fra vervet som styreleder. I tillegg har flere partier, med Rødt i spissen, vært kritiske til anbudsprosessen og selve kontraktsinngåelsen med Babcock.

Avviser påvirkning

I pressemeldingen understreker Høie at det ikke er kommet frem noen opplysninger som tilsier at Telle har deltatt i anskaffelsesprosessen på en slik måte at det har påvirket prosessen, eller fått informasjon som har gitt henne fordeler i hennes lederstilling.

– Marianne Telle har ledet styret i Helse Nord gjennom svært krevende tider, og jeg er takknemlig for den jobben hun har gjort, sier Høie.

Telle har avvist at hun som styreleder i Helse Nord hadde noen påvirkning på hvem som vant milliardkontrakten om ambulanseflyginger.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har erklært seg inhabil i behandling av den omstridte ambulanseflysaken.

Ifølge NRK er styret i Helse Nord innkalt til et ekstraordiært styremøte i Tromsø tirsdag, for å drøfte situasjonen i luftambulansetjenesten.