Det er ikke likegyldig hva slags spylervæske du bruker på denne årstiden. Vinterspylervæske inneholder mye frostsikring, det er ikke bra nå.
Det er ikke likegyldig hva slags spylervæske du bruker på denne årstiden. Vinterspylervæske inneholder mye frostsikring, det er ikke bra nå.

Feil spylervæske kan gi dårligere sikt på sommeren

Visste du at det er forskjell på innholdet?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På vinteren er det viktig å ha spylervæske som tåler kuldegrader. Velger du feil her, risikerer du at spylervæsken fryser, og i verste fall kan både beholder og motor gå fløyten.

Men visste du at spylervæsken som tåler mange kuldegrader, fungerer mye dårligere på sommeren? Årsaken er at den er tilsatt frostsikringsvæske. Frostsikringen gjør at den store andelen av pollen og proteiner fra insekter i sommersmussen tørkes ut og i praksis blir sittende fast på frontruten.

70 prosent gjør det ikke

– God sikt er en livsviktig plikt. Dessverre er det nok mange bilførere som ikke er kjent med at vi bruker ulik spylervæske knyttet til temperaturforholdene ute, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

En undersøkelse gjennomført av Norfakta viser at 70 prosent av norske bilister ikke etterfyller sommerspylervæske på tanken ved dekkskifte om våren.

Fyller du feil, kan det fort bli dyrt

Har dårlig effekt

– Med vinterspylervæske på tanken om sommeren klarer ikke bilføreren å vaske frontruten tilstrekkelig, forklarer laboratoriesjef Sølvi Bårnes i Wilhelmsen Chemicals, i en pressemelding.

I praktiske forsøk klarer faktisk ikke vinterspylervæsken å fjerne insektene fra frontruten, selv etter 17 spylinger. I tillegg er såpen eller tensidene tilpasset vintersmuss som veisalt, olje og forurensning, ikke sommersmusset som har et helt annet innhold.

Rengjøring av sommersmuss med vinterspylervæske har derfor en dårlig effekt. Smuss fjernes ikke, men dras utover ruten og reduserer dermed sikten ytterligere.

Feil spylervæske på sommeren kan gi mye dårligere sikt. Foto: Colourbox.
Feil spylervæske på sommeren kan gi mye dårligere sikt. Foto: Colourbox.

Ulykke på grunn av dårlig sikt

Når norske bilførere blir spurt, svarer de at det er viktig at spylervæsken ikke fryser (86 prosent) og at den vasker (83 prosent) skikkelig. Hele 7 prosent av bilførere i aldersgruppen 18-39 år har vært involvert i ulykker på grunn av dårlig sikt.

– Sommerspylervæsken inneholder en stor andel såpe som er formulert til å fjerne insekter, pollen og fugleskitt fra vindusruter og glass. En liten andel frostsikringsvæske gjør at en vanlig sommerspylervæske i tillegg er frostsikker helt ned til minus 5 grader, forklarer laboratoriesjef Bårnes.

Prisene varierer mye – se hva vi fant ut her

Se video: Én ting gjør superbilen ekstra spesiell