Mann stormet Eurovision-scenen

LISBOA (TV 2): En mann stormet scenen under Storbritannias opptreden i Eurovision lørdag kveld. Artisten SuRie takket nei til å opptre på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen tok artisten SuRies (29) mikrofon da hun fremførte sangen «Storm», før han ble overmannet av sikkerhetsvakter og dratt av scenen.

Ifølge BBC skal mannen ha ropt «for the Nazis of the UK media, we demand freedom» i mikrofonen.

Etter at han var dratt av scenen, fortsatte artisten sin opptreden.

Se video i toppen av saken.

Ville ikke opptre på nytt

SuRie, som egentlig heter Susanna Marie Cork, fikk tilbud om å opptre på nytt etter skandalen, men takket nei til dette.

Dette opplyser Eurovision Song Contest selv på sin Facebook-side:

«EBU beklager at en scenestorming fant sted under Storbritannias opptreden i Eurovision Song Contest-finalen i Lisboa i kveld. Den ansvarlige personen er nå i politiets varetekt. Den britiske sangeren SuRie og teamet hennes ble tilbudt muligheten om å synge på nytt, men bestemte å ikke gjøre dette fordi de var utrolig stolte av hennes opptreden og har bestemt at det ikke er noen grunn til å fremføre sangen igjen», skriver de.

TAR MIKROFONEN: Mannen tar SuRies mikrofon på Eurovision-scenen. Foto: Scanpix
TAR MIKROFONEN: Mannen tar SuRies mikrofon på Eurovision-scenen. Foto: Scanpix

Måtte legge inn pause

Deler av stormingen ble klippet bort før det nådde de over 200 millioner TV-seerne.

– De måtte legge inn en ny pause i sendingen som ikke skulle vært der. Men det ble ikke så dramatisk, for de har øvd på at dette kan skje, sier leder for den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, til TV 2.

Thomassen befinner seg i salen i Altice Arena.​

Mannen hadde på seg ryggsekk og lue, og det spekuleres på om mannen er den spanske scenestormereren Jaume Marquet i Cot (42), som er best kjent som «Jimmy Jump».

STOPPET: Vaktene var ikke langt unna. Foto: NTB scanpix
STOPPET: Vaktene var ikke langt unna. Foto: NTB scanpix

Jimmy Jump har gjort det samme før

Jimmy Jump stormet scenen under Spanias Eurovision-opptreden i Telenor Arena i Oslo i 2010.

TOK SCENEN: Jimmy Jump, som var iført en rød lue, stormet scenen under Spanias bidrag «Algo Pequeñito» under Eurovision-finalen i Telenor Arena i 2010
TOK SCENEN: Jimmy Jump, som var iført en rød lue, stormet scenen under Spanias bidrag «Algo Pequeñito» under Eurovision-finalen i Telenor Arena i 2010 Foto: Scanpix

I 2004 stormet han banen under EM i fotball i 2004 mellom Portugal og Hellas.

Fire år senere stormet han banen under EM-semifinalen i fotball mellom Tyskland og Hellas, og måtte nok en gang overmannes av sikkerhetsvakter og bli dratt av banen.

PÅ BANEN: Jimmy Jump forsøker å komme seg unna vaktene mens han løper rundt på banen under finalen mellom Tyskland og Tyrkia i 2008 i Basel i Sveits.
PÅ BANEN: Jimmy Jump forsøker å komme seg unna vaktene mens han løper rundt på banen under finalen mellom Tyskland og Tyrkia i 2008 i Basel i Sveits. Foto: Scanpix

Under fjorårets Eurovision-finale i Kiev i Ukraina var det også en mann som stormet scenen. En ukrainer hoppet opp på scenen og dro ned buksa da den tidligere vinneren Jamala opptrådte som et pausenummer.

Hylles av J.K Rowling

– Det var en sceneinvasjon. SuRie taklet det utrolig bra, sa Storbritannias Eurovision-kommentator, komikeren og programlederen Graham Norton (55), til de britiske TV-seerne etter at skandalen var et faktum.

Og:

– Jeg får ikke understreket hvilken fantastisk jobb hun gjorde. Hun må ha vært livredd.

Også på Twitter hylles SuRie for sin reaksjon etter stormingen.

Forfatter J.K Rowling (52) skriver at stormingen er noe av det verste en artist kan oppleve, og hyller SuRie for hvordan hun taklet det hele.

«Det var alle som har stått på en scene sitt verste mareritt, og det må ha vært skremmende, men for en proff, for en redning», skriver hun.

Glad for at Rybak ble spart

Eurovision-ekspert Per Sundnes (51) antyder også at det kan være Jimmy Jump som står bak stormingen.

Når Sundnes skal beskrive Aleksander Rybaks opptreden, sier han dette:

– Overskudd er stikkordet – han fyller scenen som ingen andre. Det er litt spillfakteri og han går rett gjennom skjermen. Han har grunn til å være stolt og glad for at Jimmy Jump ikke ødela for ham, sier Sundnes til TV 2.

Norge var to nummer før Storbritannias i Eurovision-finalen.

Hylles

Mange seere hyller SuRie etter scenestormingen. Se noen av reaksjonene under: