Enda et bilmerke kutter ut dieselmotorer

Det skjer samtidig som salget faller kraftig.

Nissan følger etter Toyota og erklærer at de skal fase ut dieselmotorer i personbilene sine i Europa. Dette er crossoveren Qashqai.
Nissan følger etter Toyota og erklærer at de skal fase ut dieselmotorer i personbilene sine i Europa. Dette er crossoveren Qashqai.

Dieselmotoren har vært i hardt vær de siste årene. Volkswagens Dieselgate-skandale (der de til slutt måtte innrømme at de bevisst hadde jukset med utslippene) har gitt en skikkelig snøballeffekt.

Det har blitt et voldsomt fokus på lokale utslipp fra dieselmotorer. Her hjemme blant annet gjennom det mye omdiskuterte dieselforbudet i Oslo sentrum.

Nybilkjøperne vender seg nå i stadig større grad bort fra dieselbilene. Salget faller over hele Europa. Det fører også til mye usikkerhet blant bilprodusentene, som er nødt til å tenke langsiktig når de skal investere i utviklingen av ny motorteknologi.

Elbiler i stedet

Flere er nå på vei bort fra dieselmotorer. Toyota har allerede erklært at de skal droppe diesel i alle personbiler i det europeiske markedet. Det skjer ved utgangen av 2018. Nå kommer et annet japansk merke etter, nemlig Nissan.

De har nemlig bekreftet at de skal fase ut dieselmotorer på alle sine europeiske modeller. Enten underveis i livsløpet til disse, eller ved modellskifter. Det blir altså ikke introdusert noen nye modeller med dieselmotor.

Nissan er langt fremme på elbiler og skal satse ytterligere på det de kommende årene, med en rekke nye modeller. Målsetningen er at de skal ta over etter hvert som diesel fases ut.

Nye EU-regler kan bli spikeren i kista for dieselmotoren

Nissan var tidlig ute med sin elektriske Leaf. Dette er andre generasjon som akkurat nå er Norges mest solgte nybil.
Nissan var tidlig ute med sin elektriske Leaf. Dette er andre generasjon som akkurat nå er Norges mest solgte nybil.

Norges mest solgte

I fjor solgte Nissan 128,456 dieselbiler i Europa, de sto dermed for rundt 16 prosent av salget deres i vår del av verden.

Her i Norge er elbilen Leaf den soleklare bestselgeren. Så langt i år er den Norges mest solgte personbil, etterspørselen har vært enorm etter at andre generasjon ble lansert tidligere i år.

Bortsett fra Leaf, er crossoveren Qashqai modellen Nissan selger mest av i Norge. Her valgte mange av kundene tidligere dieselmotor, men også i denne klassen har bensin tatt betydelige markedsandeler de siste årene.

Kundene rømmer fra diesel, se hva vi kjøper i stedet

Hvem blir de neste?

At det er japanske bilmerker som først kutter ut dieselmotorer er ikke så overraskende. Japanerne har generelt vært mer skeptiske til dieselmotorer enn de europeiske bilprodusentene.

I bilbransjen er det ventet at flere vil følge etter Toyota og Nissan. Her blir Mazda og Honda spådd å kunne bli de neste.

LES OGSÅ: Hevder denne bilgiganten også vil kutte diesel

Usikkert marked: Her kan du se hva bilselgeren mener