Her konfronteres mannen som ville ha sex med 13-åring

OSLO (TV 2): Gruppen Barnas Trygghet avtaler møter med voksne menn som ønsker å ha sex med barn, for så kontrollere dem. – Vi mener de skal slutte, sier politiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I halvannet år har gruppen, som kaller seg Barnas Trygghet, utgitt seg for å være barn på internett. De har avtalt møter med voksne menn som ønsker å ha sex med barn, for så å konfrontere de.

Den 1. mai i år gjorde gruppen seg klar til nok en konfrontasjon.

– Vi hadde en avtale med en 50 år gammel mann, som hadde skrevet seksuelt med en av våre profiler, og hadde avtalt med en av våre profiler om å komme hit for å møte og ha sex med det han trodde var en 13 år gammel jente, sier Stefan Dahlgren i Barnas Trygghet til TV 2.

I stedet for at mannen møtte en 13 år gammel jente, dukket det opp tre voksne menn med et videokamera. Hele konfrontasjonen ble filmet og lagt ut på internett.

– Vi har konfrontert 56 personer på halvannet år, sier Dahlgren.

– Har ført til domfellelser

I april i år sa Kripos i et TV 2-intervju at problemet med seksuelle overgrep mot barn nå er så stort at de ikke klarer å håndtere det.

– Problemet er så stort at vi ikke klarer å pågripe oss ut av det. Det er en samfunnsoppgave å løse det, sa politioverbetjent, Emil Kofoed i Kripos.

Barnas Trygghet mener de bidrar til akkurat dette. Mange av de gruppen møter blir pågrepet på stedet av politiet, og chat-loggene blir brukt som bevis i straffesaker.

– Det vi gjør har ført til flere domfellelser og har hatt en stor preventiv effekt, sier Stefan Dahlgren i Barnas Trygghet.

– Vi mener de skal slutte

Nesten 140.000 brukere følger Barnas Trygghet på Facebook, der gruppen legger ut videoer av konfrontasjonene.

I begynnelsen la de ut videoer med fullt navn og bilde, men nå anonymiserer de personene. Metodene deres er likevel omdiskuterte og mange er kritiske til hvordan Barnas Trygghet opererer.

Selv mener de at de har god dialog med politiet, som rykker ut for å pågripe de de møter.

– De skryter av jobben vi gjør og synes vi skal fortsette med det, sier Dahlgren til TV 2.

Politiledelsen er derimot av en helt annen oppfatning.

– Vi samarbeider ikke verken med Barnas Trygghet eller andre aktivister, sier Politioverbetjent i Oslo Politidistrikt Kari Janne Lid til TV 2.

– Men folk blir jo dømt som følge av arbeidet disse gjør, er ikke det bra?

– Det vi reagerer på er fremgangsmåten. Personer blir hengt ut, slik at familie og barn til disse får ødelagt sine liv. De blir stemplet som kona eller barna til en pedofil, noen ganger helt urettmessig, sier Lid.

– Vi mener de skal slutte med aktiviteten de driver med, legger hun til.

Barnas Trygghet mener imidlertid at de ikke henger ut personene.

– Jeg vil ikke si vi henger de ut, vi bare opplyser om hva og hvem vi møter hver dag, sier Stefan Dahlgren.

– Men dere har jo ikke noen myndighetsrolle. Hvem har gitt dere rett til å gjøre dette?

– Nei, vi har ikke noen myndighetsrolle. Ingen har gitt oss retten til det, og jeg ser ikke at vi trenger noen rett til å beskytte barna våre. Det eneste vi gjør er å verne om det kjæreste vi har, og det føler jeg at vi har all rett til å gjøre, sier Dahlgren.

Har ikke hatt tid til møte

Justisminister Tor Mikkel Wara er enig med Kripos i at å bekjempe seksuelle overgrep mot barn er en samfunnsoppgave.

– Vi trenger alle resurser i samfunnet. Vi trenger helsesøster, skole, barnehage, barnevern og vi trenger mye forebyggende kampanjer for å hindre at dette skjer, sier justisminister Tor Mikkel Wara til TV 2

Men heller ikke Wara vil ha hjelp fra Barnas Trygghet.

– Jeg kjenner til gruppen. De har bedt om et møte med meg, men jeg har ikke hatt tid enda. Jeg mener det er viktig at politiet tar hånd om slike oppgaver. Det er politiet som skal etterforske og pågripe, sier Wara.

– Vil det være interessant med et møte med Barnas Trygghet?

– Det vet jeg ikke enda.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook