KVARTFINALEJUBEL: G17-gutta gratulerer hverandre med kvartfinaleplass etter seieren mot Slovenia.
KVARTFINALEJUBEL: G17-gutta gratulerer hverandre med kvartfinaleplass etter seieren mot Slovenia. Foto: Reuters/Andrew Boyers

TV 2 sender historisk G17-kvartfinale

G17-landslaget skal vise seg frem til det norske folk - og speidere fra storklubber over hele Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag er det duket for en historisk begivenhet når G17-landslaget spiller EM-kvartfinale mot England.

Det er første gang G17-landslaget har tatt seg til utslagsrundene, og nå sendes kampen med Norges unge og håpefulle direkte på TV 2 Sport Premium og Sumo kl. 18.55.

– Det har vært god kok i dag der vi har kastet oss rundt med bemanning, teknikk og sendeskjema, men nå skal alt være på plass og da er det bare å glede seg til den historiske kvartfinalen mellom England og Norge søndag kveld, sier TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

Han håper på solid interesse når de norske talentene skal måle krefter mot vertsnasjonen England.

– Vi vet at Fotballforbundet har opplevd stor interesse for strømmetilbudet i gruppespillet, og når det nå er snakk om en kvartfinale i EM har vi sto tro på at dette er et spennende tilbud for seerne, sier Jansen Hagen.

Norge ble gruppevinner etter å ha spilt uavgjort mot Portugal i åpningskampen, for så å slå Sverige og Slovenia.

Sverige og Italia møtes i én av de øvrige kvartfinalene, mens Belgia, Irland, Bosnia, Tyskland og Spania alle fortsatt har mulighet til å nå kvartfinale med én gjenstående gruppespillskamp i deres respektive grupper. Nederland er sikret en kvartfinaleplass.

– Enormt antall speidere

Det er ikke bare det norske tv-publikumet G17-gutta skal forsøke å imponere mot England. Tilstede på mesterskapet er en mengde speidere fra europeiske storklubber.

Lars Tjærnås følger mesterskapet tett, spesielt med tanke på hans jobb som speider for Vålerenga. Han har latt seg begeistre av det norske laget, og sier aldersbestemte mesterskap er en gyllen mulighet for de norske talentene til å vise seg fram.

– Det er et enormt antall speidere og folk fra ulike klubber her. Spillere i den aldersgruppa har dette som et stort utstillingsvindu, men det skal ikke de tenke på, og jeg håper de ikke gjør det heller. Men når spillere i den alderen vurderes, er selvsagt grunnlaget for vurderingene best når de møter andre toppspillere i kamper og turneringer som dette. Derfor sender også stort sett alle klubber representanter hit, sier Tjærnås til NTB, og legger til at folk han har snakket med har lagt merke til flere norske spillere.

– Det er så enkelt som at når laget gjør det godt, vil også enkeltspillere tjene på det, fordi de lettere får vist seg fram.

– Kan gå hele veien

Det er duket for en tøff kvartfinale mot England søndag. Det engelske laget hadde kursen mot gruppeseier i gruppe A, men tap mot Sveits torsdag gjorde at Italia knep gruppeseieren.

– England er fysiske, meget solide og har stor fart, ikke minst på topp. Men de er langt fra umulige å slå. Det vil overraske meg om det ikke blir jevnt, jeg tror også relativt målfattig, og jeg mener Norge har en realistisk sjanse til å slå dem og til å kunne gå hele veien fram. Det er et par lag jeg ikke har sett, men jeg har ikke sett noen som er klart bedre enn alle andre, sier Tjærnås.

Torsdag ble Slovenia slått 2-0 av det norske laget. Scoringer av Leo Cornic og Oscar Aga før pause sørget for en komfortabel norsk seier, mens Thomas Rekdal virkelig sto fram i kampen mot Sverige da han med sine to mål snudde kampen for Norge til 2-1-seier.

I den første kampen ble det 0-0 mot forhåndsfavoritt Portugal.

– Har vært meg solide

Tjærnås har latt seg imponere av laget som ledes av Gunnar Halle.

– De har vært meget solide. De tre kampene har vært preget av at laget har et høyt minstenivå. De er godt organisert, virker gjennomgående fysisk veldig godt trent og har en strålende struktur i laget. Det betyr at de er vanskelige å spille mot, og det er det halvparten av fotball handler om. I tillegg har de klart å spille klokt offensivt. Mot Portugal var de dyktige på kontringer, mot Sverige og Slovenia har de også vist fram et spill mot etablert forsvar som har gledet, sier han.

(©NTB/TV 2)