Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at den tidligere politimannen og sikkerhetssjefen, Jacob Wærness (40), er pågrepet og siktet for terrorfinansiering i Syria.

Utenriksdepartementet har ikke før nå kommentert den oppsiktsvekkende saken, utover at de var kjent med den.

– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger har blitt anholdt i Paris. Vedkommende ønsker ikke konsulær bistand, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD Ingrid Kvammen Ekker i en pressemelding fredag formiddag.

Wærness har tidligere jobbet i PST, og begynte senere som sikkerhetssjef for selskapet Lafarge som drev en sementfabrikk i Nord-Syria. Han har fortalt om arbeidet i det IS-kontrollerte området i Syria i flere intervjuer. Også på TV 2.

Lafarges syriske sementfabrikk ligger nord i landet, ikke langt unna Aleppo.
Lafarges syriske sementfabrikk ligger nord i landet, ikke langt unna Aleppo.

Wærness er siktet i forbindelse med en pågående sak rundt selskapet Lagarge, ifølge Le Monde. I alt åtte personer er siktet i saken, og Le Monde beskriver nordmannen som den mest «gåtefulle» av dem.

Jacob Waerness var ansatt ved Lafarges syriske datterselskap mellom september 2011 og oktober 2013, ifølge den franske avisen. I denne perioden skal sementfabrikken ha betalt IS for å få lov til å fortsette driften i landet. 19. september 2014 okkuperte IS fabrikken

Wærness ble pågrepet under en mellomlanding på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris 2. mai.