Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4. mai ble han siktet for finansiering av terror i Syria.

Wærness har tidligere jobbet som sikkerhetssjef for selskapet Lafarge som drev en sementfabrikk i Nord-Syria. Han er siktet i forbindelse med en pågående sak rundt dette selskapet, ifølge den franske avisen Le Monde.

Fransk politi har siden i fjor forsøkt å komme i kontakt med nordmannen i forbindelse med hans rolle i selskapet. Ifølge Le Monde har ikke Wærness ønsket å la seg avhøre, men da han landet på fransk jord 2. mai, skal han ha blitt pågrepet.

Tidligere PST-ansatt

40-åringen har bakgrunn fra Politiets Sikkerhetstjeneste og er utdannet ved en skole i Paris.

I et intervju med God Morgen Norge på TV 2 fra september i fjor, forteller Wærness om jobben sin ved sementfabrikken i Syria.

Sementfabrikken Lafarge sitt hovedkontor lå i Damaskus, mens selve fabrikken lå nord i Syria ved Aleppo. Der hadde myndighetene mistet kontrollen til militante grupperinger ti måneder etter Wærness sin ankomst.

For at de ansatte, som Wærness hadde ansvar for, skulle være trygge, måtte nordmannen forhandle med de militante gruppene, fortalte han.

– Vår sikkerhet ble garantert av gruppene som hadde makt i området.

– Forhandlet du med terrorister?

– Noen ble etter hvert definert som terrorister, men går man tilbake til det tidspunktet da vi startet, så var det ikke noe som het ISIS – det ble dannet etter hvert.

– Ettersøkt av IS

Wærness har overfor NRK avvist at han betalte penger direkte til terrorgrupper.

Sikkerhetssjefen fortalte i intervjuet at han hele tiden måtte evaluere hvem han skulle forholde seg fordi noen hadde ekstreme politiske og religiøse synspunkter.

Wærness fortalte også at han på det tidspunktet var ettersøkt av både Assad-regimet og av IS.

– Regimet hadde mistanke om at jeg hadde kontakt med opprørsgrupper, og de ble sett på som terrorister av regimet. Var du mot regimet, så var du på en måte terrorist, og jeg var tvunget til å ha kontakt med disse. Da ble jeg ettersøkt.

ISIS forsøkte å tvinge fabrikken og Wærness til et samarbeid de ikke aksepterte. Da ble både han og sjefen ettersøkt av terrororganisasjonen.

TV 2 har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som gir denne kommentaren fredag formiddag:

– Utenriksdepartementet er kjent med saken og undersøker opplysningene gjennom vår ambassade i Paris. For øvrige spørsmål henviser vi til fransk politi, sier pressevakt Ingrid Kvammen Ekker.