PYRO: Alexander Rybak sparer ikke på kruttet under den andre Eurovision-semifinalen. Foto:REUTERS/Pedro Nunes/NTB scanpix
PYRO: Alexander Rybak sparer ikke på kruttet under den andre Eurovision-semifinalen. Foto:REUTERS/Pedro Nunes/NTB scanpix

EUROVISION 2018:

Alexander Rybak åpnet Eurovision-semifinalen:
– Har troen på gull!

LISBOA (TV 2): Rybak leverte en solid opptreden i Eurovision-semifinalen, mener ekspertene – men Norge blir forbigått av Sverige på bettinglistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld er det endelig klart for Alexander Rybaks (31) comeback i Eurovision Song Contest.

Ni år etter at han vant musikkonkurransen i 2009 med låten «Fairytale», skal han på nytt representere Norge med låten «That's How You Write a Song».

Rybak har fått æren av å åpne den andre semifinalen, og med det er Rybaks opptreden den 1500. i rekken av Eurovision-låter gjennom historien.

TV 2 er på plass i presserommet ved Altice Arena i Lisboa og vil følge semifinalen gjennom hele kvelden.

Faller på bettinglistene

Da Rybak sto på scenen var det god stemning i salen, og det var mye jubel da han var ferdig.

Norge har fått et favorittstempel i årets konkurranse, og før semifinalen startet lå Rybak på en andreplass på bettinglistene.

Underveis i semifinalen faller Norge derimot på favorittlisten, og nå plasserer bookmakerne Rybak på en sjetteplass, ifølge Eurovision World.

Svenske Benjamin Ingrosso gikk forbi Norge på bettinglistene like etter hans opptreden, og han hoppet opp på en femteplass.

Tobbe Ek, som er den svenske avisen Aftonbladets Eurovision-ekspert, tror at Rybak endrer plassering på bettinglistene fordi TV-seernes respons på opptredenen er annerledes enn fansens respons.

– Rybak seilet opp som en favoritt i løpet av prøvene. Det er Eurovision-fansen som er på disse prøvene og påvirker bettinglistene, mens TV-seerne reagerer annerledes. Nå tror jeg plutselig at Sverige kan slå Norge i finalen, og det gjør meg lettet. Den svenske låten er mye bedre, sier Ek til TV 2.

FORNØYD: Alexander Rybak. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB scanpix
FORNØYD: Alexander Rybak. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB scanpix

Rybak er fornøyd

Alexander Rybak sier fra greenrom at han har en god følelse etter opptredenen.

– Etter mange uker med forberedelser, er det deilig å endelig vise Europa hva vi har å by på. God følelse!! Består vi «eksamen» i kveld, skal jeg kose meg enda mer på lørdag og lage skikkelig fest. Jeg er veldig fornøyd med kvelden så langt, sier Rybak i en kommentar til TV 2 via NRKs presseansvarlige.

BACKSTAGE: Alexander Rybak ble intervjuet av en av programlederne etter opptredenen. Foto: NRK
BACKSTAGE: Alexander Rybak ble intervjuet av en av programlederne etter opptredenen. Foto: NRK

Har troen på seier

Tidligere MGP-general Per Sundnes mener at Rybak leverte oppskriftsmessig i den andre semifinalen.

– Jeg er imponert over at han ikke får overtenning som førstemann ut. Timer med øving gjør at Alex og gjengen fremstår som ekte og til stede, ja nesten «live» i forhold til mange andre. Det er ujålete, spilleglede og fullstendig kontroll på scenen. Han er i ferd med å bli en Carola, som er kjent for sitt øye for kamera, sier Sundnes til TV 2.

– Norge går rett til finalen, og jeg har troen på gullet, sier Sundnes.

FØRSTEMANN: Alexander Rybak åpnet showet i den andre semifinalen. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB scanpix
FØRSTEMANN: Alexander Rybak åpnet showet i den andre semifinalen. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB scanpix

Sikker på finaleplass

Tobbe Ek fra svenske Aftonbladet mener at Rybak leverte bedre enn noen gang på semifinalen.

– Han gjorde akkurat som forventet, og han leverer fullt ut. Sjarmen hans kommer gjennom TV-skjermen, og vokalen er så bra som den skal være. Han vil absolutt komme til finalen, sier Ek til TV 2 fra presserommet i Lisboa.

– Alexander Rybak er veldig sjarmerende. Det gir alltid poeng, og en sikker finaleplass. Han selger sangen godt, og med hans smil og sjarm vil han nok gjøre det godt på lørdag, sier den danske MGP-kommentatoren Frank Holm til TV 2.

MED FELA: Alexander Rybak under den andre semifinalen. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB scanpix
MED FELA: Alexander Rybak under den andre semifinalen. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB scanpix

Feststemning i salen

Guri Idsø Viken, som blogger for MGP-bloggen Good Evening Europe, var i salen under den andre semifinalen. Hun kan rapportere om en «sinnssyk partystemning» under Rybaks opptreden.

– Folk begynte å klappe med en gang sangen var i gang, og det danset og klappet gjennom hele sangen. Det var stor jubel etter at låten var ferdig, og en ekstra jubel for splitthoppet. Alexander kastet jakken til en heldig publikummer, så det er flaks at NRK har en ekstra, sier Viken til TV 2.

NORDMENN I SALEN: Eurovision-blogger Guri Idsø Viken (til venstre) forteller om feststemning i salen under Rybaks opptreden. Foto: Privat
NORDMENN I SALEN: Eurovision-blogger Guri Idsø Viken (til venstre) forteller om feststemning i salen under Rybaks opptreden. Foto: Privat

Slik reagerer TV-seerne

På Twitter begynte reaksjonene umiddelbart å renne inn:

Mange deler også Per Sundnes´ tro på at han kan vinne hele konkurransen:

Danmark skapte storm på scenen

Danske Jonas Flodager Rasmussen, her i Lisboa kjent under artistnavnet Rasmussen, ga semifinalen et friskt, nordisk pust i kveld. Til tross for de mange varmegradene i Portugal, snødde det opp til storm på scenen mens han opptrådte.

DANMARK: Rasmussen.
DANMARK: Rasmussen. Foto: Armando Franca

Rasmussen er spådd å gjøre det ganske bra i kveld, selv om han ikke er noe storfavoritt under lørdagens finale

Russland fikk endelig være med

Russland er et kontroversielt land i Eurovision-sammenheng, og flere år har de blitt buet på på scenen. I fjor var finalen i Kiev i Ukraina, og da fikk ikke Russland være med, fordi artisten Julia Samoylova hadde spilt på Krim.

RUSSLAND: Julia Samoylova. Foto: REUTERS/Pedro Nunes/NTB scanpix
RUSSLAND: Julia Samoylova. Foto: REUTERS/Pedro Nunes/NTB scanpix

I år fikk hun imidlertid være med, og X Factor-stjernen opptrådte med I Won´t Break, til varierende respons fra publikum.

Moldova med sært og populært innslag

Moldova sitt bidrag, DoReDoS, har av mange fått stempelet som det særeste innslaget i denne semifinalen.

MOLDOVA: DoReDoS. Foto: REUTERS/Pedro Nunes/NTB scanpix
MOLDOVA: DoReDoS. Foto: REUTERS/Pedro Nunes/NTB scanpix

Men det hindrer dem ikke i å være populære – folkpop-gruppa ligger på bookmarkernes tredjeplass for kvelden.

Svenske Benjamin sjarmerte publikum

Det er ikke bare Alexander Rybak som kan å sjarmere publikum. Svenske Benjamin Ingrosso har blitt en favoritt for mange, med sin låt Dance You Off.

I kveld virket heldigvis de store lyspanelene bak han, som mye av sceneshowet besto av. Det har nemlig vært et problem på noen av gjennomkjøringene.

SVERIGE: Benjamin Ingrosso.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
SVERIGE: Benjamin Ingrosso. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix

På Twitter lar folk seg sjarmere:

10 av 18 går videre

I den andre semifinalen kjemper Norge mot 17 andre land, deriblant Sverige og Danmark. Det er kun ti av landene som går videre til lørdagens finale.

Det er både seerstemmene og en jury fra hvert land som avgjør hvem som går videre til finalen. Onsdag kveld gjennomførte Rybak den avgjørende generalprøven som juryen avgir sine stemmer utifra. Eurovision-ekspertene som TV 2 snakket med i etterkant, mente at Rybak leverte en strålende prøve.

Den første semifinalen fant sted tirsdag kveld, og Finland var ett av landene som sikret seg en plass videre. Island fikk ikke nok stemmer til å gå videre til finalen.