BEKYMRET: Tysklands forbundskansler er bekymret etter angrep mellom Israel og iranske styrker.
BEKYMRET: Tysklands forbundskansler er bekymret etter angrep mellom Israel og iranske styrker. Foto: Patrik Stollarz/AFP

Merkel frykter krig i Midtøsten

Angela Merkel frykter rakett- og missilangrepene i Syria og Israel vil få situasjonen i Midtøsten til å eskalere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel frykter krig i Midtøsten etter nattens rakett- og missilangrep mellom Israel og Iran.

– Eskaleringen de siste timene viser at dette virkelig handler om krig og fred. Jeg kan bare be alle sider om å vise tilbakeholdenhet, sa Merkel torsdag ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Merkel uttalte også at situasjonen er «ekstremt komplisert».

Torsdag kom også meldingen om at Syria omtaler det israelske angrepet som «en ny fase» i krig.

Angrep

Israelske stillinger på de okkuperte Golanhøydene ble natt til torsdag rammet av et rakettangrep fra det Israel mener var iranske stillinger i Syria.

Israel svarte på angrepet med å skyte flere titalls missiler mot det som skal ha vært iranske militære stillinger flere steder sørvest i Syria.

Iranske styrker har ikke offentlig bekreftet at de står bak angrepene på Golanhøydene. Den israelske hæren har heller ikke opplyst hvordan israelske myndigheter har kommet til at iranske styrker står bak.

Ifølge eksilgruppen SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) ble minst 23 syriske og utenlandske soldater drept i de israelske angrepene mot Syria. Ingen ble drept eller såret i angrepet mot Golanhøydene i Israel.

Israelske myndigheter har ikke tallfestet hvor mange fly, raketter eller missiler som ble benyttet i deres angrep mot iranske militærmål i Syria. Ifølge russiske forsvarsmyndigheter er det snakk om 28 fly og avfyring av 70 missiler.

En radarstasjon, et våpenlager og flere luftforsvarsenheter ble ødelagt, ifølge den syriske hæren.

Oppfordrer til nedtrapping

Frankrikes president Emmanuel Macron, som møtte Merkel i Tyskland torsdag, oppfordrer også til nedtrapping i konfliktnivået mellom de to landene.

– Macron tar til orde for nedtrapping, heter det i en uttalelse fra presidentens kontor torsdag formiddag.

Også russiske myndigheter sier de er bekymret for eskalering.

– Vi har opprettet kontakt med alle sider og tar til orde for tilbakeholdenhet fra alle parter, sa viseutenriksminister Mikhail Bogdanov torsdag formiddag.

Han la til at Moskva er «bekymret» over utviklingen. Torsdag ettermiddag fulgte utenriksminister Sergej Lavrov opp og ba om dialog mellom Israel og Iran.

– Dette er en svært urovekkende utvikling. Vårt utgangspunkter at alle saker bør løses gjennom dialog, sa Lavrov på en pressekonferanse. I en advarsel til Israel sa han at landet må unngå «alle handlinger som kan bli oppfattet som provoserende».

USA ut av atomavtale

Eskaleringen mellom Israel og Iran skjer bare få dager etter at president Donald Trump besluttet å trekke USA ut av atomavtalen med Iran. Avtalen fra 2015 har gitt lettelser i sanksjonene mot regimet i Teheran. Motytelsen var at Iran skulle begrense anriking av uran, som Vesten mistenker skulle brukes til produksjon av atomvåpen.

Det var på forhånd ventet at Trumps beslutning ville skape ny ubalanse i forholdet mellom Iran og Israel.

Israel har den siste uken økt beredskapen, blant annet ved å åpne tilfluktsrom for sivilbefolkningen på Golanhøydene. Israel tok deler av Golanhøydene fra Syria under seksdagerskrigen i 1967 og annekterte samme område i 1981.

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at både okkupasjonen og bosetningene er ulovlige.

(TV 2/NTB)