Israel: Har besvart angrep fra iranske styrker i Syria

Raketter over Daraa i Syria
Raketter over Daraa i Syria Foto: Alaa Al-faqir/Reuters/NTB scanpix
Israel hevder deres raketter har truffet flere titalls iranske militærmål i Syria. Angrepet kom etter at raketter ble avfyrt mot israelske stillinger.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig torsdag morgen ble det avfyrt flere raketter mot israelske militære stillinger på Golanhøydene, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge det israelske militæret, er det den iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke i Syria som sto bak angrepet, angivelig bestående av omkring 20 raketter. Angrepet førte kun til minimale skader, opplyser den israelske hærens (IDF) talsmann Jonathan Conricus.

Bekrefter angrep

Som svar på angrepet har Israel sendt missiler mot iranske mål sørvest i Syrias hovedstad Damaskus, opplyser en israelsk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

– Det israelske militæret har truffet et titalls iranske mål i Syria, sier Conricus, som på Twitter har lagt ut et kart som viser 35 rammede mål fordelt over et stort område sørvest i Syria.

Ifølge Conricus var angrepet rettet mot militære mål, deriblant lagre, etterretning og kjøretøy, i tillegg til området de mener de iranske rakettene er avfyrt fra.

Samtidig sier en ikke-navngitt israelsk myndighetsperson til avisa Haaretz at de pågående angrepene er de mest voldsomme siden landene skrev under på en våpenhvile i 1974.

Det er ikke rapportert om noen skadde personer. Israelske raketter har truffet syriske luftvernstillinger, radarstasjoner og et våpenlager, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA, som også skriver at de fleste missilene er skutt ned av det syriske luftforsvaret.

Det er ikke rapportert om noen drepte eller sårede personer. Conricus sier at ingen israelske fly ble rammet.

Det israelske militæret uttaler at det lyktes med å skyte ned fire av rakettene som ble skutt mot israelske stillinger.​

– Forberedt

Iranske styrker har ikke offentlig bekreftet at de står bak angrepene på Golanhøydene. Conricus har heller ikke opplyst hvordan israelske myndigheter har kommet til at iranske styrker står bak.

Ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA ble mange av de israelske missilene skutt ned av det syriske luftforsvaret.

Ifølge SANA var det Israel som først slo til mot mål i byen Quneitra like øst for Golanhøydene. Det syriske luftforsvaret besvarte på angrepet, heter det videre i meldingen fra SANA.

Økt beredskap

Flyalarmen gikk på Golanhøydene like etter midnatt. I byen Tiberias, som ligger ved vestbredden av Genesaretsjøen og med utsikt mot Golanhøydene, kunne man høre lyden av eksplosjoner over musikken fra barer og utesteder der mange turister var samlet, melder The Washington Post.

Israel har den siste uken økt beredskapen, blant annet ved å åpne tilfluktsrom for sivilbefolkningen på Golanhøydene.

– Modigere Iran

Raketter sett fra Damaskus.
Raketter sett fra Damaskus. Foto: Omar Sanadiki/Reuters/NTB scanpix

USAs president Donald Trumps beslutning tirsdag om å trekke USA fra atomavtalen med Iran har gitt Teheran mindre grunn til å utvise forsiktighet ved å konfrontere Israel, mener analytikere.

– USAs tilbaketrekking fra avtalen gitt fart i eskaleringen mellom Israel og Iran. Iran har mindre bånd på seg når det gjelder å slå tilbake mot Israel, sier analytiker Ofer Zalzberg ved International Crisis Group.

Han legger til at Iran trolig hadde ventet på den amerikanske beslutningen før landet igangsatte neste skritt.

Flere medier skriver at Israel har stålsatt seg for iranske rakettangrep som svar på luftangrepet 9. april mot flybasen T4, der sju iranske militærrådgivere og medlemmer av den iranske revolusjonsgarden ble drept.

Israel tok deler av Golanhøydene fra Syria under seksdagerskrigen i 1967 og annekterte samme område i 1981.

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at både okkupasjonen og bosetningene er ulovlige.

(©NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook