PÅ VEI HJEM: De tre amerikanerne Kim Dong Chul, Tony Kim og Kim Hak Song skal være i god form. (AP Photo/Ahn Young-joon)
PÅ VEI HJEM: De tre amerikanerne Kim Dong Chul, Tony Kim og Kim Hak Song skal være i god form. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Trump: Tre amerikanere er løslatt i Nord-Korea

Tre amerikanere som har sittet fengslet i Nord-Korea, skal være løslatt.

Det er president Donald Trump som melder dette på Twitter.

– Utenriksminister Mike Pompeo er i luften på vei fra Nord-Korea med tre flotte herrer som alle gleder seg til å møte, skriver Trump.

– Pompeo og hans «gjester» kommer til å lande på Andrews Air Force Base klokka 2 på morgenen. Jeg kommer til å være der for å møte dem. Veldig spennende! tvitrer Trump onsdag.

– Tegn på godvilje

Pompeo var onsdag i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for å forberede et møte mellom president Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-Un.

Amerikanske medier tolker løslatelsen av de tre amerikanerne som et tegn på godvilje fra Nord-Koreas side før toppmøtet skal finne sted.

De tre amerikanerne – Kim Dong Chul, Kim Hak-song og Kim Sang Duk, som også går under navnet Tony Kim – har vært fanget i Nord-Korea i flere måneder.

«Fiendtlige handlinger»

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanestasjon i den nordkoreanske hovedstaden i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkoreanske regimet.

Kim Sang-duk, eller Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflyplassen i Pyongyang mens han prøvde å forlate landet etter å ha undervist der i flere uker, også ved PUST. Tony Kim har i mer enn 15 år undervist ved PUSTs søsterinstitusjon i den kinesiske byen Yanji nær grensen til Nord-Korea, ifølge Washington Post.

Kim Dong-chul, en amerikansk forretningsmann i 60-årene som er født i Sør-Korea, ble dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for angivelig spionasje. Han ble først pågrepet i november 2015.

Nekter for at de har gjort noe galt

Familiene til Tony Kim og Kim Hak-song har sagt at de er uskyldige. Kim Hak-sungs kone har fortalt til CNN at hennes mann er ekspert på landbruk og underviste om risdyrking i håp om at nordkoreanerne skal brødfø seg selv.

I en uttalelse fra familien til Tony Kim etter at løslatelsen ble kjent, takker de alle som har jobbet for å få ham hjem.

– Først og fremst takker vi Gud for at Tony kommer trygt tilbake, heter det i uttalelsen som er sendt til nyhetsbyrået AP.

Ledelsen ved PUST sier i en pressemelding onsdag ettermiddag at de er svært takknemlige over at deres medarbeidere er løslatt.

​(NTB/TV 2)