jente (16) tiltalt for drapet på marie (17):

– Ramponerte nabolag to måneder før drapet

26. juli i fjor angrep den 16 år gamle jenta to personer med kniv på Sørlandssenteret. Den ene omkom, den andre ble livstruende skadd.
26. juli i fjor angrep den 16 år gamle jenta to personer med kniv på Sørlandssenteret. Den ene omkom, den andre ble livstruende skadd. Foto: NTB Scanpix
Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for å ha drept Marie Skuland (17) på Sørlandssenteret i fjor, knuste en rekke vinduer i et nabolag to måneder før drapet, ifølge politiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for drap eller drapsforsøk, men hun har erkjent grov legemsbeskadigelse, sier advokat Hege Aarli Klem til TV 2.

Hun forsvarer den 16 år gamle jenta som denne uken ble tiltalt for drap og drapsforsøk på Sørlandssenteret i Kristiansand 26. juli i fjor.

Ved 17.30-tiden om ettermiddagen gikk hun inn på Coop Obs-butikken på senteret med en kniv. Ifølge tiltalen stakk hun 17 år gamle Marie Skuland én gang i buken. Hun døde på sykehus senere samme dag.

Marie Skuland ble drept på Sørlandssenteret i fjor sommer.
Marie Skuland ble drept på Sørlandssenteret i fjor sommer. Foto: Privat / Med tillatelse

16-åringen er også tiltalt for drapsforsøk. Kort tid etter at hun angrep Skuland, ble en kvinne i 20-årene stukket i buken, ifølge tiltalen. Hun fikk livstruende skader, men overlevde.

Den tiltalte 16-åringen erkjenner altså å ha utført vold, men nekter straffskyld for drap og drapsforsøk.

Bistandsadvokat reagerer

Påtalemyndigheten ønsker ikke å gå inn på hva som kan ha vært motivet for drapet før hovedforhandlingen begynner i Kristiansand tingrett 4. juni.

Bistandsadvokaten til avdøde Marie Skulands familie, Åse Johnsen Drabløs, sier hun reagerer på at påtalemyndigheten ikke har tatt forbehold om å legge ned forvaringspåstand for 16-åringen.

Tiltalepostene som omhandler drap og drapsforsøk er tatt ut etter ordre fra riksadvokaten.

– Riksadvokaten har vurdert opplysningene som foreligger i saken, og det er konkludert med at det ikke er grunnlag for å ta forbehold om å legge ned forvaringspåstand, sier aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen.

Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen.
Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen. Foto: NTB Scanpix

Jentas forsvarer, Hege Aarli Klem, sier hun mener det var riktig at det ikke ble tatt forbehold om å nedlegge forvaringspåstand.

Kan dømmes til fengsel

Tre rettsoppnevnte sakkyndige har vurdert 16-åringens tilregnelighet.

Statsadvokaten ønsker ikke å kommentere innholdet i sakkyndigrapporten, men det er ikke tatt forbehold om å dømme tiltalte til tvungent psykisk helsevern.

Det betyr at at hun er funnet tilregnelig og dermed kan dømmes til fengsel.

Den unge jenta har en lang historie i barnevernet. På drapsdagen i juli i fjor hadde hun rømt fra en barnevernsinstitusjon.

I tillegg til de to mest alvorlige tiltalepostene som omhandler drap og drapsforsøk, er 16-åringen også anklaget for en hel rekke andre forhold, blant annet 20 tilfeller av skadeverk.

Ramponerte nabolag

18 av disse hendelsene fant sted natt til 22. mai i fjor, to måneder før drapet. I tidsrommet 03.30 til 06.35 knuste hun en rekke vinduer i et nabolag i Hurum. Flere biler ble også påført skader, ifølge tiltalen.

Verken påtalemyndigheten eller 16-åringens forsvarer ønsker å kommentere hendelsene natt til 22. mai i fjor.

Én måned før drapet skal hun også ha knust flere ølflasker på en Kiwi-butikk. Varer og inventar i butikken ble ødelagt som følge av dette.

16-åringen må også svare for tre tilfeller av trusler som ifølge tiltalen «var egnet til å fremkalle alvorlig frykt».

Det er satt av åtte dager til rettssaken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook