Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obama har ikke ofte kommentert Trumps politikk og utspill. Men etter tirsdagens kunngjøring fra Trump om at han trekker USA ut av atomavtalen med Iran og gjeninnfører sanksjoner mot landet, har Obama kommet med en uttalelse.

I uttalelsen argumenterer Obama hvorfor avtalen er så viktig og hvorfor det er uklokt å trekke seg fra den.

– Ved å trekke seg fra avtalen, snur Amerika ryggen til våre nærmeste allierte og en avtale som våre lands ledende diplomater, forskere og etterretningfolk fremforhandlet. I et demokrati vil det alltid være skifter i politikk og prioriteringer fra en administrasjon til den neste. Men den vedvarende spottingen av avtaler som vårt land er del av, fører til en risiko for at Amerikas troverdighet svinner og at vi kommer på kant med verdens stormakter, skriver Obama.

Advarer

I fem punkter gjør han rede for hvorfor avtalen er viktig og riktig. Han understreker at avtalen har ført til strenge begrensninger på Irans atomprogram og har oppnådd målbare resultater.

– På grunn av disse fakta mener jeg at beslutningen om å sette avtalen på spill uten at Iran har brutt avtalen, er en alvorlig feil. Uten avtalen kan USA stå overfor et valg mellom et Iran med atomvåpen eller nok en krig i Midtøsten, advarer den tidligere presidenten.

EU vil opprettholde avtalen

Frankrike, Tyskland og Storbritannia, som alle er part i avtalen, beklager utviklingen. Det samme gjør Norge.

Frankrikes president Emmanuel Macron slår fast at hele det internasjonale regimet for å hindre spredning av atomvåpen står på spill. Avtalens tilhengere vil nå arbeide for en «ny og bredere» overenskomst, varsler han. Også EUs utenrikssjef Federica Mogherini beklager Trumps utspill. EU er fast bestemt på å opprettholde atomavtalen, slår hun fast.

FNs generalsekretær Antonio Guterres sier han er «dypt skuffet» over USAs beslutning om å trekke seg fra avtalen.

Irans president Hassan Rouhani varsler at landet ikke trekker seg fra avtalen, men ønsker nye forhandlinger med partene. Han ga uttrykk for at han tror avtalen kan overleve, selv uten USA.

Uforsonlig

Donald Trumps uforsonlige tale og hans avvisning av atomavtalen med Iran bringer verden tilbake til et punkt hvor siktemålet blir å unngå krig, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI.

– Det var en uforsonlig tale som var uten sidestykke i sin fordømmelse og entydighet. Og den setter USA på kurs mot krig i Midtøsten. Han sier blant annet at Iran skal få større problemer enn noen gang tidligere, sier seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, til NTB.

Han har fulgt situasjonen rundt Irans atomprogram tett i en årrekke.

– Verden må ta høyde for et forsterket hardkjør mot Iran. Da EU innledet forhandlinger med Iran i 2003, var det grunnleggende siktemålet å unngå krig. Nå er vi tilbake der, konstaterer Lodgaard.

(TV 2/NTB)