Trump trekker USA fra atomavtale

President Donald Trump annonserte tirsdag at USA vil trekke seg fra den historiske atomavtalen med Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette var en forferdelig, ensidig avtale som aldri skulle blitt inngått, sa Trump i sin tale tirsdag kveld.

Presidenten sa at avtalen, som ble inngått mellom USA, Iran og en rekke vestlige land i 2015, ikke har ført til fred og stabilitet og heller ikke vil gjøre det. Trump hevdet at avtalen ville føre med seg et atomkappløp i Midtøsten.

Trump beskrev Iran som en stat som støtter terror, eksporterer våpen, øker konfliktnivået i Midtøsten og støtter terroristgrupper.

– Avtalen opphevet økonomiske sanksjoner i bytte mot svært svake begrensninger mot regimets atomaktiviteter, sa Trump, og fortsatte:

– Derfor annonserer jeg i dag at USA vil trekke seg fra atomavtalen med Iran.

  • Se talen øverst i artikkelen.

Europa beklager

Frankrike, Tyskland og Storbritannia, som alle er part i avtalen, beklager den siste utviklingen, kunngjorde den franske presidenten Emmanuel Macron på Twitter.

Det internasjonale regimet for å hindre spredning av atomvåpen står på spill, var budskapet fra ham.

Også EUs utenrikssjef Federica Motherini beklager Trumps utspill. EU er fast bestemt på å opprettholde atomavtalen, slår hun fast.

Samtidig kaller Israels statsminister Benjamin Netanyahu Trumps beslutning «modig og riktig».

– Israel stiller seg fullt og helt bak Trumps krystallklare beslutning i dag, sier Netanyahu.

Tror avtalen kan overleve

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at USA trekker seg fra avtalen.

– Det er en avtale som er viktig for å sikre den regionale stabiliteten og som har fungert etter hensikten, nemlig å hindre at Iran utvikler atomvåpen. Det er en region som i utgangspunktet både er urolig og til dels eksplosiv, og det kan føre til økende ustabilitet. Det kan også føre til at man undergraver ikkespredningsregimet som er så viktig for å hindre spredning av atomvåpen, sier Søreide til TV 2.

– Kan avtalen overleve uten USA?

– Ja, det er mulig at den kan. EU har signalisert veldig tydelig at de ønsker at avtalen skal videreføres, og Iran ga akkurat beskjed om at de ønsker å forhandle med de andre landene i avtalen for å beholde den. Fra norsk side har vi vært veldig klare på at vi både støtter avtalen og ønsker at den skal fortsette, og vi har også sterkt oppfordret Iran til å bli i avtalen. Det gjorde jeg senest for litt over en uke siden, da jeg møtte Irans utenriksminister.

Vil forhandle med landene som er igjen

Tirsdagens kunngjøring gjør ikke at Iran trekker seg fra atomavtalen. Landet ønsker nye forhandlinger med partene. Fører de ikke fram, kan anrikningen av uran gjenopptas, sier landets president Hassan Rouhani.

Presidenten sa i en TV-sendt tale tirsdag at han har gitt landets utenriksminister ordre om å inngå forhandlinger om avtalen med de europeiske partene, Russland og Kina.

Han omtalte Trumps avgjørelse som «psykologisk krigføring» mot Iran og kom med en advarsel om at landet kan komme til å anrike mer uran enn noensinne hvis forhandlingene mislykkes.

Lekket nyheten

Det var knyttet stor spenning til Trumps beslutning vedrørende avtalen. En offentliggjøring var ventet klokken 20 tirsdag, men allerede tirsdag ettermiddag norsk tid kunne New York Times melde hva Trump hadde bestemt seg for.

I en samtale med Frankrikes president skal Trump ha opplyst at han vil trekke USA fra atomavtalen med Iran, ifølge Times' kilder.

Kort tid senere fikk både nyhetsbyrået AP og Washington Post bekreftet nyheten.

Trosser råd fra allierte

Avtalen fra 2015 har gitt lettelser i sanksjonene mot regimet i Teheran. Motytelsen var at Iran skulle begrense anriking av uran, som Vesten mistenker skulle brukes til produksjon av atomvåpen.

Om USA forlater avtalen, vil det ifølge Washington Post bli enklere for Iran å utvikle atomvåpen i hemmelighet. Avtalen har gitt våpeninspektører fra FN 24-timers tilgang til Irans våpenfabrikker og laboratorier. Denne muligheten kan forsvinne om USA trekker seg fra avtalen og gjeninnfører sanksjoner mot landet.

De siste ukene har en rekke europeiske statsledere gått inn og ut av Det hvite hus i en diplomatisk kraftanstrengelse for å overtale Donald Trump til ikke å rive i stykker Iran-avtalen.

Frankrikes president Emmanuel Macron er en varm tilhenger av avtalen og har gjort sitt ytterste for å overtale Trump til å videreføre avtalen med Iran. Men Trump var ikke til å bøye.

I tre år har Trump langet ut mot avtalen.

– Aldri, noen gang i mitt liv, har jeg sett noen transaksjon forhandlet på så inkompetent vis som avtalen med Iran. Og jeg mener aldri, smalt det fra Trump 9. september 2015.

Kaller Iran en trussel mot verdensfreden

Tonen har ikke blitt noe mildere etter at han ble valgt til president. Senest mandag refset han tidligere utenriksminister John Kerry for hans angivelig elendige jobb med å fremforhandle avtalen.

Samtidig sier Israel at Iran utgjør en trussel mot verdensfreden og hevdet senest sist uke at Iran allerede har atomvåpen. Iran har tidligere truet USA med konsekvenser dersom de bryter avtalen, men landets ledere sier nå at avtalen kan videreføres selv uten USAs støtte.

EU understreket tirsdag sin støtte til atomavtalen i påvente av USAs beslutning. EU-kommisjonens talsperson Maja Kocijancic sa at «avtalen virker og vår tilslutning til å fortsette med implementeringen står fast».

Truet Iran

I sin tale tirsdag viste Trump til at Israel nylig la fram angivelige bevis for at Iran ikke har lagt bort sitt kjernevåpenprogram.

Han hadde også en klar advarsel til Iran på lager: Landet vil få «større problemer» hvis det fortsetter å arbeide mot å skaffe seg atomvåpen.

Trump har fått mye kritikk for å handle alene og i strid med advarsler ikke bare fra europeiske allierte og EU, men også fra Russland og Kina, som begge er parter i avtalen. Han understreket i den forbindelse at USA nøye har rådført seg med sine allierte i Midtøsten og Europa også i Iran-spørsmålet.

Presidenten fremholdt at Iran er den staten i verden som i størst grad støtter terrorister og trakk fram landets rolle i konfliktene i Jemen og Syria.

«Sinnssyk avtale»

Ved å trekke seg fra avtalen, risikerer Trump å bringe USA på kollisjonskurs med landets europeiske allierte. Samtidig oppfyller presidenten et av sine viktigste valgløfter.

– Folk kjenner mitt syn på avtalen. Det var en fryktelige avtale, den burde aldri vært inngått. Den er sinnssyk, sa Trump da han hadde besøk av Macron nylig.

Hvis han skroter avtalen, risikerer Trump også økt spenning i forholdet til Russland og Kina, som begge er parter i overenskomsten.