Hun er en av dem som jevnlig opplever vold i grunnskolen. Vi kaller henne Åshild. Hun er barneskolelærer og sier vold mot lærere blir stadig mer vanlig.
– Det kan være alt fra slag med gjenstand eller spark. Og det har vært enkelte ganger hvor jeg rett og slett har måttet sette meg ned fordi elevene er for sterke. Jeg klarer ikke holde dem igjen, og da kan du få et slag i hodet. Så gruer man seg ordentlig til å gå på jobb, forteller hun.
Slag og spark
TV 2 har snakket med flere lærere som opplever vold i barneskolen, men som er redde for å stå frem. Åshild ønsker å være anonym for å skjerme seg selv og elevene.
– Det er ikke veldig sunt hvis man er vant til at hver dag skal det være sånn at man må holde en elev nede, man skal få slag i magen eller spark i siden. Altså, det er ingen andre jobber jeg kan tenke meg hvor man hadde latt det skje, sier hun.
Problemet med vold i skolen er godt kjent i fagmiljøet. Børge Skåland er førsteamenusesis på OsloMet. Han har skrevet doktorgrad om lærere som har opplevd fysisk vold fra elever.
– Dette er en del av lærerverden. Dette lever de i og med. Vi trener på brannøvelser, det er aldri brann, vi trener ikke på hva man gjør hvis man blir utsatt for vold eller trusler, det skjer hele veien, sier Skåland.
Skåland sier mange lærere som opplever vold, kvier seg for å si fra til ledelsen.
– Du er redd og har frykt, det er tabu å snakke om. Fordi du som lærer så er det en norm på at du skal ha full kontroll til en hver tid. Og har du ikke det, så er det deg det er noe feil her.
– Blir lærerne sviktet her?
– Det opplever jeg, ja, svarer Skåland
Mest vold blant de yngste elevene
Tall fra Utdanningsetaten viser en tredobling av svært alvorlige voldstilfeller fra 2015 til 2017. Hele 84 prosent av de som utøver volden er barn mellom seks og 13 år. Utdanningsetaten sier at noe av økningen i antall hendelser kan skyldes bedre rapportering.
– Hvor ille er det at det er de yngste elevene som utøver mest vold mot læreren?
– Det er nok et uttrykk for at vi er en skole for alle. At vi har alle typer barn med i skolen, på godt og vondt. Det speiler samfunnet forøvrig, selvfølgelig. Men det er klart at når det er så unge barn så må vi gå sammen med skolen og hjelpeapparatet finne gode tiltak, sier HR-direktør Anne Tveitan Ferignac.