I 2013 fikk Andrea på to år sin først skikkelige smak av 17. mai. Nå er hun sju, og kan glede seg til is i massevis dersom prognosene slår til. Foto: Per Løchen / NTB scanpix.
I 2013 fikk Andrea på to år sin først skikkelige smak av 17. mai. Nå er hun sju, og kan glede seg til is i massevis dersom prognosene slår til. Foto: Per Løchen / NTB scanpix.

Godt nytt om 17. mai-været

Er det én dag i året vi virkelig ønsker oss fint vær, så er det 17. mai. Det er langt frem, men meteorologen er optimist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor stakk Vestlandet fra Hordaland til Møre og Romsdal av med det beste 17. mai-været.

Sol fra skyfri himmel, og passe bunadsvarmt.

I 2016 vant Sør- og Østlandet vær-lotteriet, året før var det grått og vått i nesten hele landet.

I år kan vi være heldige, og få flott vær fra nord til sør.

– Slik det ser ut nå kommer det til å ligge et høytrykksenter et eller annet sted i nærheten av oss 17. mai, forteller Frode Korneliussen.

Størst sjanse i Midt-Norge

Korneliussen er Storm-meteorolog, og har ansvar for de prognosene som går lengst frem, de som kraftmeglerne bruker når de kjøper og selger vannkraft.

– Vi vet ikke sikkert akkurat hvor senteret plasserer seg, men sannsynligheten øker for en skikkelig fin 17. mai i hele landet. Akkurat nå er den rundt 40 prosent forteller han.

Sjansen for en fin 17. mai er størst i Midt-Norge.

– Totalt sånn rundt 90 prosent der, og 70 prosent i Nord-Norge og på Sør- og Østlandet.

Usikkerheten er størst for Vestlandet, her sannsynligheten for finvær totalt 60 prosent.

Varmt

Slår prognosen til får vi det varmt, kanskje litt i varmeste lagt for bunaden i sør.

– I Sør- og Midt-Norge blir det i så fall et sted mellom 17-18 og 22-23 grader. Nord-Norge kan vente seg mellom 15 og 20 grader, sier Korneliussen.

Skulle finværet ryke

Dersom prognosen som viser finvær i hele landet ryker, er det mest sannsynlig fordi høytrykket blir liggende i nord.

Sannsynligheten for dette er 30 prosent.

– Da blir det fint i Nord-Norge, og trolig også i Midt-Norge, mens Sør-Norge får inn lavtrykk som gir regn og 10-15 grader, sier Korneliussen.

Det er også mulig at høytrykket legger seg i sør, og skyver lavtrykkene inn mot Nord-Norge. Korneliussen anslår sannsynligheten til 20 prosent.

– Det minst sannsynlige er høytrykk øst for oss. I så fall får Sør- og Østlandet og Øst-Finnmark og Finnmarksvidda finvær. Temperaturen blir da sånn 15-20 grader i sør, og mellom åtte og tolv i nord, sier Korneliussen.

Hele kysten fra Lindesnes til Nordkapp må finne frem paraplyene, og kles seg for 10-15 grader i sør og mellom åtte og tolv i nord.

– Sjansen for akkurat dette er liten, bare sånn ti prosent, sier Korneliussen.

Under kan du sjekke hvordan 17. mai-været var de siste ti årene.