Forbrukerøkonom: – En familie
kan spare 20.000 i året på mat

Impulsive handleturer kombinert med en sulten mage etter jobb gjør at folk flest sløser bort mange tusen kroner på mat hver eneste uke. Gjør som DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl – og spar masse penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi handler bare én gang i uka. Hvis vi går tom for noe, så baker mamma rundstykker eller lager noe av det vi ikke liker så godt, forteller den profilerte forbrukerøkonomens sønn Sander (12).

– Hva hvis dere går tom for melk, da? spør programleder Vår Staude.

– Nei, da blir det ikke melk, svarer 12-åringen kontant.

Vi handler utifra vane og lyst

Familien Sandmæls hemmelighet for å bruke minst mulig penger på matbutikken er altså å lage seg en matplan, planlegge absolutt alle måltider i løpet av en uke og å foreta én eneste handletur ukentlig.

– Folk flest er ubevisste når de handler mat, fordi det er noe de må ha hver dag. Når vi da står småstressa og sultne på matbutikken, så blir vi impulsive og handler det vi har lyst på eller det vi er vant til å kjøpe.

Derfor lager 39-åringen en handleliste hun kaller «lang som et vondt år» før hun går på matbutikken en gang i uka.

– Folk løper jo vekk fra meg i butikken fordi de vil havne foran meg i køen, ler hun.

Se hele innslaget i videovinduet øverst for å høre hvor ofte folk på gata er innom matbutikken og hvor mye penger de bruker!

Single bruker flere tusen i uka på mat

Sandmæl har hjulpet mange mennesker gjennom TV3-programmet «Luksusfellen», og sier at hun i snitt har spart dem for mellom 1000 og 5000 kroner i måneden på unødvendige matinnkjøp.

PENGEBEVISSTE: Det skulle bare mangle at forbrukerøkonom Silje Sandmæl har stålkontroll på familiens matbudsjett. De er fem stykker og bruker 10.000 i måneden på mat. FOTO: TV 2
PENGEBEVISSTE: Det skulle bare mangle at forbrukerøkonom Silje Sandmæl har stålkontroll på familiens matbudsjett. De er fem stykker og bruker 10.000 i måneden på mat. FOTO: TV 2

Hun mener at en gjennomsnittlig familie kan spare 20.000 i året ved å være mer bevisste.

– Gå inn på nettbutikken din i dag, og se hva du har brukt på mat de siste månedene. De fleste bankene har gjort denne informasjonen lett tilgjengelig i form av en knapp.

Deretter går du inn på SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) sine nettsider og bruker deres kalkulator for å se hva som er normalt å bruke månedlig på mat.

Har bare fire matbutikkvitteringer

Forbrukerøkonomen forteller at kvinner vanligvis bruker nær 2 500 kroner i måneden, mens menn bruker rundt 3 000 kroner. Likevel finnes det mange husholdninger med kun én person hvor det brukes flere tusen kroner i uka på mat.

Hos familien Sandmæl er det tre barn og to voksne, og ifølge dem klarer de å ha et samlet ukentlig matbudsjett på 2 500 kroner – det vil si 10 000 kroner i måneden på mat for hele familien.

– Det gjør at vi i løpet av en måned bare har fire kvitteringer fra matbutikken, kontra dem som kanskje har en haug med 40 kvitteringer, sier Silje Sandmæl.

Her er Siljes råd for å spare penger på mat:

  • Lag en matplan for hele uka
  • Skriv handleliste og hold deg kun til den
  • Handle én dag i uka
  • Vær bevisst hvor mye penger du bruker i forhold til hva som er normalt for andre å bruke – dette kan sjekkes på sifo.no