Sterk vekst i boligprisene

Boligprisene i Norge steg i april med 1,9 prosent. Det er den sterkeste prisveksten i april på ti år.

BOLIGPRISVEKST: Prisene på boliger i Norge har økt mer enn ventet i april. Her er bilde av boligbebyggelse i Larkollen i Østfold. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
BOLIGPRISVEKST: Prisene på boliger i Norge har økt mer enn ventet i april. Her er bilde av boligbebyggelse i Larkollen i Østfold. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix

I april steg boligprisene i Norge med 1,9 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner er veksten på 0,9 prosent.

– Prisutviklingen i april er den sterkeste for april å være de siste ti årene, og alle de store byene har en sterk oppgang i prisene. Særlig utviklingen i de to største byene drar den nasjonale utviklingen opp, sier direktør for Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, i en pressemelding.

Prisene i Oslo økte med 2,4 prosent. I Bergen 2,8 prosent, i Trondheim var økningen 1,8 prosent, mens Stavanger-prisene økte 1,3 prosent i april.

– Fallet i boligprisene som vi observerte gjennom 2017 ser ut til å være over, og hvis denne utviklingen fortsetter vil 12 måneders-veksten være positiv innen utgangen av første halvår 2018, sier Dreyer.

Oslo-veksten markant

I april ble det solgt 8.072 boliger i Norge. Det er 25,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

– Påsken i år falt nesten i sin helhet i mars. På grunn av påsken må mars og april alltid sees i sammenheng, og akkumulert så langt i 2018 er det solgt 3,6 prosent flere boliger i Norge enn på samme tid i 2017. Spesielt i hovedstaden er veksten i antall solgte boliger sammenlignet med samme tid i 2017 markant, sier Dreyer.

I april ble det lagt ut 9.506 boliger for salg i Norge, noe som er 14,5 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Boligprisene i landet er i dag én prosent under nivået for ett år siden.

Av byene hadde Bergen sterkest utvikling i april 2018, med en økning i prisene på 2,8 prosent. Svakest oppgang hadde Hamar med Stange med 1,0 prosent.

– Overraskende sterk vekst

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, sier det norske boligmarkedet er stabilisert som forventet, men at prisveksten i april er overraskende sterk.

– Forbrukernes forventninger er nå positive, det er høy aktivitet og boligtilbudet møter stort sett etterspørselen. Pendelen svinger litt tilbake etter priskorreksjonen i 2017 som var noe sterkere en rent rasjonelle grunner skulle tilsi, sier Geving.

Direktøren sier det er høy kjøpekraft og god betjeningsevne som bidrar til sterk vekst i de store byene. Samtidig tror han ikke forholdene ligger til rette for en vedvarende sterk vekst, slik man så i 2016.

– På sikt vil trolig stigende rente, flere nyproduserte boliger og fortsatt strenge kredittregler bidra til en mer balansert markedsutvikling i pressområder, sier Geving.

Tror på fortsatt prisvekst

Leder i DNB Eiendom, Terje Buraas, sier den positive trenden i markedet stemmer godt overens med aktiviteten DNB har sett på visninger i det siste. Buraas har tro på at prisveksten vil fortsette i tiden fremover.

– Veksten vi ser nå er overraskende høy, og det betyr nok at det er for lite å velge i. Vi venter fortsatt på rushet av boliger som legges ut og den store økningen i omsetninger, som mange har spådd etter noen år der boligmarkedet har vært litt trått, sier Buraas.

Han mener nordmenn må huske på at boligprisene enda ikke har hentet seg inn til nivåene de lå på før prisnedgangen begynte, og at det sannsynligvis gjør at mange fortsatt sitter på gjerdet og er avventende.

– Nordmenn har tradisjon for å kjøpe før man selger, og det gjør at det blir mindre gode objekter å velge i. Men alt tyder på at dette er i ferd med å snu, og at det kommer til å bli mye aktivitet i denne våren og sommeren, sier Buraas.

At det er i de store byene det er mest aktivitet og prisoppgang, mener han ikke er overraskende.

– Byene er ofte først ute når vi ser positive tendenser i markedet. Det er veldig spennende det som skjer i Oslo og Bergen, og mye taler for at vi kan se det samme mønsteret i de mindre byene og distriktene fremover selv om veksten der nok blir mer moderat, sier Buraas.

(©NTB / TV 2)