Norwegian-kjøp falt i fisk – aksjekursen stuper

Samtalene mellom eieren av British Airways og styret i Norwegian førte ikke fram. Aksjekursen mister høyde raskt.

STUPER: Norwegian-aksjen stuper etter at IAG opplyser at samtalen med Norwegian ikke førte frem. Foto: AFP / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON
STUPER: Norwegian-aksjen stuper etter at IAG opplyser at samtalen med Norwegian ikke førte frem. Foto: AFP / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON

Ifølge presentasjonsmateriale fra IAG i anledning selskapets førstekvartalsresultat fremgår det at selskapet «har hatt kontakt med Norwegian-styret om et mulig bud, uten å oppnå enighet», melder Dagens Næringsliv.

Norwegian bekrefter fredag formiddag framstillingen og utfallet av samtalene med IAG.

Det er en snau måned siden britisk-spanske International Airlines Group – IAG – kjøpte seg opp til en eierandel på 4,6 prosent i Norwegian Air Shuttle og kunngjorde at det vurderte å by på hele selskapet. IAG eier blant annet British Airways og har eierinteresser som representerer en samlet flåte på 547 fly.

«IAG vurderer nå sine muligheter knyttet til Norwegian», heter det videre.

Avviste to bud

Norwegian-styret bekrefter fredag å ha fått to bud på kjøp av 100 prosent av aksjene i flyselskapet. Begge budene ble blankt avvist fordi de verdsatte Norwegian for lavt.

–Budene er vurdert sammen med Norwegians finansielle og juridiske rådgivere, og ble enstemmig avvist på grunnlag av de verdsatte Norwegian og utsiktene til selskapet for lavt, skriver Norwegian i en melding knyttet til nyheten om uenigheten med IAG.

Kursen faller

Få minutter at DN kom med nyhetsmelding om at IAGs kjøp av Norwegian falt i fisk fredag formiddag, var aksjekursen til de norske flyselskapet ned nesten 9 prosent. Det skjer imidlertid etter en eventyrlig verdiøkning i Norwegian-aksjen den siste tiden, nettopp som følge av at IAG kjøpte nesten 5 prosent av aksjebeholdningen og varslet sin interesse for selskapet.

Selv om styret ikke ønsker å selge, må det vurdere bud som kommer inn og gi en anbefaling til aksjonærene om de bør takke ja eller nei.

Om et bud er høyt nok, er det vanskelig for styret å ikke anbefale et bud, siden de må ta hensyn til alle aksjonærene. Dette er krav satt for børsnoterte selskap regulert av verdipapirhandelloven og presisert i Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse.

(NTB)